Primul ministru al Frantei, Dominique de Villepin, a sugerat ca guvernul sau ar putea revizui cel putin unul din punctele mult contestatei legi a muncii care-i vizeaza pe tineri. Acesta a afirmat insa ca nu va renunta la intregul pachet asa cum doresc studentii care au anuntat inca o zi de proteste pentru ziua de joi.

La randul sau, ministrul de interne Nikolas Sarkozy a declarat ca legea ar putea fi testata pe o perioada de 6 luni, inainte de a se lua o decizie definitiva.

Primele semne de compromis

Premierul de Villepin afirma ca guvernul nu va ceda, dar a lasat sa se inteleaga ca exista totusi loc de negociere.

Spre exemplu, premierul a aratat ca ar fi dispus sa reduca la mai putin de doi ani perioada de proba in care patronii ii pot concedia pe noii angajati fara preaviz.

La randul lor, studentii francezi spun ca sunt hotarati sa lupte pana cand guvernul va renunta la lege. Marti au avut loc noi proteste - in general pasnice. Circa cinci mii de studenti au marsaluit de-a lungul Senei scandand "presiunea strazii va decide".

Ce spun patronii si oamenii de afaceri?

Mihai Korne este proprietarul unei firme de medicamente din sud estul Frantei. El spune ca principiul de baza al legii este unul bun, fiindca legea franceza acorda prea multe drepturi persoanelor cu contracte permanente.

Mihai Korne nu e insa de acord cu felul in care principiul ar urma sa fie pus in practica - anume ca angajatatii sa poata fi concediati, fara preaviz si fara nici o explicatie in primii doi ani. "E un aspect abuziv pe care cred ca nu multi patroni sau multe intreprinderi sa doreasca sa-l foloseasca."

Mihai Korne nu e de acord nici cu restrictionarea masurilor pentru o anume categorie de populatie, anume tinerii de pana la 26 de ani.

"Problema nu se pune numai pentru tineri, problema se pune in fond pentru toti salariatii. Dar e evident ca dupa patruzeci de ani in care s-au dat in mod continuu garantii suplimentare salariatilor e foarte greu ca de la o zi la alta sa se ia aceste garantii. Guvernul a incercat sa limiteze la tineri fiindca intr-adevar procentajul de tineri care nu au de lucru este mult mai ridicat," spune Mihai Korne.

Guvernul francez e supus unei presiuni sporite, si datorita faptului ca un demonstrant e in stare grava, potrivit unor relatari chiar in coma.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.