George W. Bush ii incepe in mod oficial cel de-al doilea mandat prezidenial intr-un moment dificil, umbrit de situaia dificil din Irak, de zvonurile privind un posibil atac preventiv in Iran i de dezaprobarea afiat de majoritatea cetenilor din rile europene sau musulmane vizavi de politica Administraiei de la Casa Alb. Dincolo de festivismul ceremoniei de investire de la Washington, situaia nu st foarte bine nici acas, unde jumtate dintre americani, dup cum arat un sondaj realizat de "Los Angeles Times", nu apreciaz activitatea preedintelui.

Lumea anti-Bush

Un sondaj al BBC, publicat ieri, a confirmat faptul c votul cetenilor americani nu este neaprat popular in alte pri ale globului. Mai exact, 58% dintre cetenii a 21 de ri in care s-a realizat sondajul consider c realegerea lui Bush va transforma lumea intr-un loc mai periculos. Potrivit aceluiai studiu, 47% dintre cei intervievai consider c influena SUA in lume este mai degrab negativ i c imaginea americanilor inii este una negativ. In vreme ce o rat serioas de dezaprobare poate fi intilnit in ri ca Germania, Frana sau Marea Britanie, in topul listei anti-Bush st totui Turcia, unul dintre aliaii SUA i singurul stat musulman din NATO. Numai trei ri dintre cele 21 apreciaz c lumea e mai bun cu Bush in funcia de preedinte al SUA- India, Filipine i una dintre reprezentantele "noii Europe", Polonia.

Nici acas, in Statele Unite, Bush nu st mai bine.

Un sondaj comandat de publicaia "Los Angeles Times" sugereaz c SUA sint inc o naiune divizat, in care 48% dintre ceteni aprob activitatea liderului de la Casa Alb i tot 48% o dezaprob. Potrivit studiului, in vreme ce sint mulumii de starea economiei, americanii nu sint de acord cu strategia din Irak i, in plus, sint foarte ingrijorai de reforma sistemului de pensii, una dintre prioritile preedintelui pentru urmtorii patru ani.
3 zile ca-n poveti

Ceremonia de inaugurare a celui de-al doilea mandat prezidenial a transformat Washingtonul intr-un adevrat fort, aprat de baterii de rachete, avioane de vintoare, poliiti, soldai i membri ai serviciilor secrete intr-un numr impresionant - peste 13.000. Dei s-a obinuit cu alertele antitero i percheziiile inopinate, Washingtonul este totui martorul unor operaiuni de securitate fr precedent, care incearc s previn orice fel de ameninare, de la atentatele sinucigae pin la atacurile chimice sau biologice. Festivitile propriu-zise, cu un cost care atinge suma de 40 de milioane de dolari, au atras ins o serie de critici atit din partea opiniei publice, cit i din partea opoziiei democrate. Balurile, concertele i dineurile pregtite pentru cele trei zile de petrecere au fost catalogate drept nepotrivite de criticii Administraiei, care au subliniat c ara este afectat totui de rzboiul din Irak i de tragedia din Asia. In plus, democraii au adus aminte de penuria de echipament invocat de soldaii americani din Irak i au sugerat c cele 40 de milioane de dolari - donate de sponsorii republicani - ar fi ajuns pentru 690 de Humvee-uri i un bonus de 290 de dolari pentru fiecare militar.