Violentele vizind destabilizarea tarii se intensifica pe masura ce se apropie data scrutinului

Violentele au luat amploare in Irak, cu doar 10 zile inainte de alegerile ce ar trebui sa duca la instaurarea unui nou regim, marcind astfel revenirea la o oarecare normalitate dupa razboiul declansat de SUA in 2003. Desi tara ar trebui sa fie in plina campanie electorala, principalele stiri venite din Irak se refera la noi si noi atacuri ale rebelilor, soldate zilnic cu zeci de morti si raniti. Aceasta escaladare a violentelor in saptaminile dinaintea alegerilor programate pentru 30 ianuarie a fost anticipata. Ce nu este clar este cit de amplu si singeros va fi acest val de atacuri si daca insurgentii vor reusi, in extremis, sa forteze aminarea scrutinului. Cert este ca urmatoarele zile vor decide soarta calendarului politic, comenteaza cotidianul britanic "The Times".

Obiectivele gruparilor precum cea despre care se crede ca este condusa de iordanianul Abu Musab Al-Zarqawi sint simple. Acestea intentioneaza sa atace pe oricine este implicat in vreun fel sau altul in organizarea scrutinului din 30 ianuarie, inclusiv fortele insarcinate cu asigurarea securitatii in preajma circumscriptiilor electorale. De asemenea, ei doresc sa intimideze comunitatea etnicilor sunniti sa voteze. Scenariul ideal pentru teroristi ar fi acela in care siitii ar ajunge sa domine o adunare aleasa de mai putin de jumatate din electoratul eligibil si in care reprezentarea comunitatii sunnite sa fie cit mai slaba. Numerosi responsabili sunniti se tem ca, intr-adevar, acest scenariu s-ar putea transforma in realitate.

Aminarea atrage teroarea

Intr-un interviu recent, seicul sunnit Ghazi al-Yawer, presedintele interimar al Irakului, a cerut Statelor Unite sa analizeze daca data de 30 ianuarie aleasa ca termen limita pentru desfasurarea scrutinului mai este realista sau nu, avind in vedere situatia din tara. Daca presedintele interimar va merge mai departe si va cere o noua data pentru desfasurarea scrutinului, atunci exista riscul ca guvernul interimar de la Bagdad sa se prabuseasca.
O schimbare a datei alegerilor nu ar insemna doar o recunoastere a infringerii, ci si o incurajare a teroristilor. Nu exista nici o garantie ca aminarea scrutinului cu trei sau patru luni va reusi sa creeze premizele organizarii unui scrutin. Iar o a doua aminare sau contestarea rezultatelor ar fi devastatoare.

Scrutin in rate

Singurele imprejurari in care ar fi binevenita schimbarea planului electoral actual ar fi asigurarea unei cresteri a participarii sunnite si ameliorarea starii de securitate. Una dintre optiunile discutate informale este ca majoritatea irakienilor sa voteze pe 30 ianuarie, urmind ca alte regiuni sa astepte pina in februarie. Acest scenariu ar permite eforturilor politice si militare sa fie concentrate in mod mai eficient. Nu este un scenariu ideal. Este o masura a problemelor care ameninta sa cuprinda Irakul si care nu pot fi bagatelizate, conchide cotidianul britanic.
Pe de alta parte, chiar daca alegerile vor avea loc la data stabilita, asa cum se prefigureaza, este clar ca acest val de violente fara sfirsit vizeaza subminarea credibilitatii procesului electoral si a rezultatelor, ceea ce, ulterior, va fi un bun pretext pentru a ataca drept lipsite de legitimitate noile structuri create si deciziile pe care le vor lua. (R.P.)

Cinci atentate cu masini-capcana intr-o singura zi

O serie de cinci atentate cu masini-capcana au zguduit Bagdadul ieri, la intervale de citeva ore, facind cel putin 20 de morti si 54 de raniti. Seria violentelor a debutat in jurul orei locale 7.00, cind un camion-capcana a explodat in fata ambasadei Australiei, provocind moartea a doua persoane. O jumatate de ora mai tirziu, o alta masina capcana a ucis sase oameni la o sectie de politie din estul orasului. A treia deflagratie a aruncat in aer principala poarta de acces a unei garnizoane militare irakiene din centrul Bagdadului, trei militari irakieni pierzindu-si viata. Potrivit armatei americane, o alta masina capcana a fost detonata la sud-vest de aeroportul international din Bagdad, omorind doua garzi de securitate. Citeva ore mai tirziu, o ultima masina capcana avea sa explodeze in nordul orasului, in apropierea unei moschei siite. Patru dintre atentate au fost revendicate de gruparea terorista a lui Abu Mussab al-Zarqawi.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.