Condoleezza Rice anunta ca "a venit vremea diplomatiei" si promite ca America va renunta la monolog si va "conversa" cu partenerii din Europa si Asia

Desi confirmarea ei in post ramane o simpla formalitate, prima femeie de culoare numita secretar de stat al SUA, Condoleezza Rice, a trebuit sa faca fata, marti si miercuri, unor audieri necrutatoare in fata Comitetului senatorial pentru afaceri externe. Marti, timp de noua ore, dna Rice a vorbit cu aplomb despre noua politica externa a administratiei Bush, care - spune ea - se va axa mai mult asupra "conversatiei, a dialogului" cu partenerii internationali si va renunta la aspectul de monolog care i-a fost reprosat in ultimii patru ani. "A venit vremea diplomatiei", a declarat ea, numind "NATO, Uniunea Europeana si aliatii nostri democratici din Asia de Est si din lume" drept "partenerii cei mai apropiati" ai Americii.

Impreuna cu acesti parteneri, Washingtonul isi va continua misiunea unilateral asumata de a transforma lumea dupa modelul valorilor occidentale, al libertatii, respectarii drepturilor omului si democratiei. Impreuna cu acesti parteneri, America va continua lupta impotriva terorismului. Impreuna cu ei, va lupta impotriva unor "avanposturi ale tiraniei" in lume, cum sunt Iranul, Coreea de Nord, Belarus, Zimbabwe, Cuba, Birmania. Dna Rice a parut hotarata sa discute de pe alte pozitii cu interlocutorii europeni ai Washingtonului, care s-au opus vehement atacarii Irakului (aceiasi fata de care, pe cand era consilier prezidential pentru securitate nationala, recomandase o tactica de "pedepsire a Frantei, ignorare a Germaniei si iertare a Rusiei"). "Diplomatia americana are trei mari obiective", a afirmat Condoleezza Rice.

"In primul rand, vom aduna comunitatea democratiilor in jurul instituirii unui sistem international bazat pe valorile noastre comune si pe respectul legii. Vom consolida comunitatea democratiilor pentru a lupta impotriva amenintarilor la adresa securitatii noastre comune si a reduce disperarea care hraneste terorismul. In al treilea rand, vom raspandi libertatea si democratia in lume", e explicat ea. In privinta Irakului, dna Rice a parut convinsa ca statul aflat pana nu de mult in componenta "axei raului" este pe drumul cel bun catre "libertate si democratie". Bombardata cu un suvoi de intrebari referitoare la rolul pe care l-a avut, in calitate de consilier pentru securitate nationala, la declansarea campaniei din Irak, Condoleezza Rice a aparat cu inversunare pozitia Casei Albe si a negat categoric ca s-ar fi facut vreo greseala.

Faptul ca n-au fost descoperite arme de distrugere in masa in Irak - desi acesta a fost, mereu, motivul invocat pentru atacarea acestei tari - nu inseamna nicidecum, in opinia Condoleezei Rice, ca razboiul n-ar fi fost legitim si justificat. In definitiv, dictatorul irakian Saddam Hussein "i-a primit in tara pe teroristi, si-a atacat propriii vecini si a platit atentatori sinucigasi pentru a alimenta conflictul dintre Israel si palestinieni", asa ca inlaturarea lui a fost necesara si legitima. Rice n-a vrut sa admita nici ca operatiunile armatei americane din Irak nu au fost incununate de succes; desigur, in regiune exista "numeroase probleme de securitate", insa situatia se va schimba dupa alegerile din 30 ianuarie, cand irakienii vor incepe sa-si creeze propriile institutii ale statului, pe care americanii ii vor ajuta sa le conduca, pana vor fi in stare sa le conduca singuri. Deocamdata, este prematur sa se vorbeasca despre o retragere a trupelor americane din Irak, a spus Condoleezza Rice. Intrebata cati membri ai fortelor de securitate irakiene au fost instruiti de trupele aliate, astfel incat sa fie capabili sa se apere singuri, sefa diplomatiei americane a spus "in jur de 120.000", fiind contrazisa de unul dintre senatori, care tocmai se intorsese dintr-o misiune in Irak si aflase ca numarul real ar fi de 4.000... Noul secretar de stat al SUA a mai promis "o implicare viguroasa" pentru solutionarea conflictului din Orientul Mijlociu si a promis ca "va depune eforturi enorme" in acest scop.

Rice nu a precizat, insa, cum se va intensifica rolul american in regiune. Totusi, ea a dat unele indicii ca atitudinea americana ar putea fi mai favorabila palestinienilor, daca acestia "vor demonstra ca nu sprijina terorismul" si a afirmat ca un stat palestinian "ar trebui sa aiba un teritoriu de pe care sa poata fi viabil", si nu unul "intrerupt, ca sa nu poata functiona" (aluzie la actuala stare de fapt). Presa americana nu lasa nesanctionata o mare gafa a Condoleezzei Rice (datorata, probabil, tensiunii audierilor): referindu-se la tragedia din Asia de Est, ea a spus ca aceasta "a reprezentat o oportunitate minunata pentru ca poporul american sa-si arate compasiunea", imbunatatind imaginea Americii in lume...


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.