CIA l-a racolat in 2002 pe ministrul de Externe al regimului Saddam Hussein pentru a obtine informatii despre armele de distrugere in masa irakiene, contra 100.000 de dolari

Ministrul Naji Sabri, un apropiat al dictatorului, a fost racolat in septembrie 2002, cind a participat la o intrunire a Adunarii Generale a ONU, la New York, au declarat surse din CIA citate de NBC. La intrunire, ministrul de Externe a citit o scrisoare din partea lui Saddam Hussein, in care administratia americana era infierata drept "agent al sionismului", care vrea sa puna mina pe petrolul arab.

Contactul a fost intermediat de serviciile secrete franceze, iar Sabri si-a trimis un reprezentant sa se intilneasca cu ofiterii CIA intr-o camera de hotel din New York. Toate contactele dintre Sabri si CIA au fost derulate printr-un intermediar. Prin acest intermediar, CIA i-a platit lui Sabri 100.000 de dolari, suma fiind privita mai mult ca o "garantie de incredere".

Informatii corecte

Sabri le-a furnizat ofiterilor informatii despre adevaratul nivel al programului de arme de distrugere in masa irakian. Informatiile provenite de la Sabri s-au dovedit a fi corecte, dupa interventia in Irak din 2003. Aceste informatii erau mult mai apropiate de adevar decit estimarile facute de CIA in 2002. Legatura cu Sabri a fost intrerupta insa la scurt timp. CIA i-a propus ministrului sa fuga in SUA si sa il denunte public pe Saddam Hussein, urmarind o lovitura de imagine impotriva regimului de la Bagdad. Sabri a refuzat in mod repetat, iar contactul a fost intrerupt.

Statut special

Cind au fost lansate atacurile americane, Sabri s-a dezlantuit in discursuri antiamericane: "Acesti agresori sint criminali de razboi colonialisti. Oameni nebuni condusi de un presedinte nebun, betiv si ignorant". Ministrul nu a fost inclus insa pe lista celor 55 de fugitivi irakieni cei mai cautati - celebrul "pachet de carti". El traieste acum intr-o tara din Orientul Mijlociu. Faptul ca a putut sa plece din Irak si sa traiasca in libertate este un semn al statutului sau special. Un alt indicator in favoarea veridicitatii dezvaluirilor este faptul ca directorul CIA, George Tenet, facea aluzie in 2004 la "o sursa care avea acces direct la Saddam Hussein" si care le-a furnizat date despre programul de arme chimice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.