Premierul desemnat de Hamas, Ismail Haniye, a propus lista de ministri.

Israelul respinge orice contact cu acest guvern, dar UE lasa deschisa posibilitatea negocierilor.

Formatiunea Hamas, considerata terorista atit de SUA, cit si de Uniunea Europeana, a fost nevoita sa formeze singura guvernul Autoritatii Palestiniene. Nici o alta grupare palestiniana nu a dorit sa se alature Hamas. Dupa refuzul exprimat de Fatah, gruparea fostului presedinte Yasser Arafat, si Frontul

Popular pentru Eliberarea Palestinei a respins invitatia premierului desemnat, Ismail Haniye. Hamas a acuzat SUA ca au facut presiuni asupra celorlalte factiuni palestiniene, pentru ca acestea sa nu li se alature la guvernare. Hamas considera ca americanii au vrut in felul acesta sa ii izoleze si sa le scada sansele de guvernare. Haniye a prezentat duminica seara presedintelui Mahmud Abbas lista cu cei 24 de ministri propusi. 14 dintre acestia provin din Cisiordania, iar zece din Gaza. Potentialii ministri includ o femeie si un crestin. Presedintele Mahmud Abbas, care a primit lista guvernului duminica seara, a promis ca o va transfera Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei in 48 de ore, dupa care cabinetul propus va fi supus votului parlamentului. Negociatorul palestinian Saeb Erekat a declarat ca Abbas va aproba cabinetul lui Haniye, dar, daca Autoritatea Palestiniana va intra in criza financiara din cauza sistarii donatiilor internationale, va putea sa il demita pe premier.

Fara finantare

Lista de ministri i-a pus in dificultate pe oficialii Uniunii Europene: "Par sa provina dintr-un grup foarte restrins al Hamas, dar va trebui sa ii judecam dupa ce vor face", a declarat ieri comisarul UE pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner. Totusi, comisarul a lasat deschisa posibilitatea negocierilor: "Lasam usa deschisa pentru eventuale schimbari pozitive, dar trebuie sa aratam foarte clar ca nu putem sa renuntam la principiile noastre", a spus Ferrero-Waldner. Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (UE, SUA, Rusia si ONU) a cerut Hamas sa renunte la violenta si sa accepte intelegerile de pace cu Israelul sau va pierde sprijinul financiar. UE este cel mai mare donator pentru Autoritatea Palestiniana, donind 500 de milioane de euro anual. Israelul respinge legitimitatea guvernului palestinian format de Hamas: "Israelul va refuza orice contact cu un guvern terorist al Hamas si va continua sa blocheze transferurile de fonduri destinate Autoritatii Palestiniene controlate de Hamas", a declarat un oficial guvernamental israelian, sub acoperirea anonimatului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.