Presedintele Bush s-a declarat increzator la trei ani de la ocuparea Irakului de catre coalitia condusa de SUA.

George Bush a spus ca este optimist in legatura cu progresele facute in Irak si a cerut americanilor sa nu uite sacrificiile facute de militarii americani.

Administratia Bush a facut un efort sistematic sa-i convinga pe americani ca situatia din Irak se imbunatateste incet, dar sigur.

Duminica si presedintele Bush s-a alaturat vocilor optimiste spunand ca SUA implementeaza "o noua strategie care va conduce la victorie in Irak. si o victorie in Irak va aduce securitate in acesta tara si va crea fundamentul pacii pentru generatiile urmatoare."

Presedintele american a subliniat progresele realizate in ce priveste crearea guvernului de unitate nationala, dar a cerut liderilor irakieni sa faca eforturi si mai mari pentru a ajunge la un acord.

Analistii BBC comenteaza ca formarea noului guvern irakian este un eveniment esential pentru George Bush. Ultimele sondaje de opinie arata ca popularitatea sa a scazut sub 30%.

'Razboi civil'

Administratia Bush a respins afirmatia pesimista a fostului prim ministru interimar al Irakului, Iyad Allawi, care a spus ca tara s-ar afla in pragul razboiului civil.

Si presedintele Irakului, Jalal Talabani, a declarat ca riscul razboiului civil este "scazut".

El a precizat ca s-au facut progrese in negocierile privind formarea unui guvern de unitate nationala, ceea ce a facut sa scada mult riscul unui conflict civil.

Vice-presedintele SUA, Dick Cheney, a recunoscut ca se inregistreaza o escaladare a violentelor, dar a spus ca nu reprezinta decat o incercare disperata a insurgentilor de a crea dezordine.

Ministrul apararii, Donald Rumsfeld, a avertizat - pe de alta parte - ca retragerea din Irak ar fi tot una cu a fi lasat Germania pe mainile nazistilor.

Dar, domnul Rumsfeld insusi a fost tinta unor critici acerbe din partea unui general in rezerva al armatei americane, Generalul Maior Paul Eaton, care - in perioada 2003 - 2004 - a fost responsabil cu programul de instructie a fortelor irakiene.

Generalul in retragere l-a descris pe Donald Rumsfeld drept "incompetent" si i-a cerut sa demisioneze.

Intr-un articol din ziarul New York Times, Generalul Maior in rezerva Paul Eaton, spune ca dl Rumsfeld s-a dovedit "incompetent in ce priveste strategia, tactica si operatiile militare, fiind - mai mult ca oricine altcineva - responsabil de ceea ce s-a intamplat cu cea mai importanta misiune a noastra in Irak".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.