in alegerile prezidentiale de duminica, Aleksander Lukasenko candideaza pentru un al treilea mandat, pe fondul ingrijorarilor privind posibilitatea unor fraude electorale si a unor posibile violente impotriva suporterilor opozitiei. Opozitia a chemat la proteste fata de rezultatul previzibil al alegerilor. Opozitia considera ca alegerile nu au fost oneste si corecte si si-a anuntat decizia de a organiza proteste pasnice dupa inchiderea urnelor, in pofida amenintarilor cu represalii din partea guvernului.

Principalul candidat al opozitiei, Alexander Milinkevic, asaltat de jurnalisti si fotografi cand a venit sa voteze, a afirmat ca ar putea castiga, daca voturile ar fi numarate cinstit. Dar cu mai bine de doua ore inainte de incheierea oficiala a votarii, televiziunea controlata de stat a publicat un sondaj la iesirea de la urne, potrivit caruia Milinkevic a obtinut doar 5 la suta din voturi, in comparatie cu 82 la suta pentru Lukashenko.

Presedintele Lukasenko a votat duminica dimineata cu zambetul pe buze si flancat de politicieni de frunte veniti de la Moscova, pentru a-si arata sprijinul. El le-a spus jurnalistilor ca alegerile se desfasoara normal si ca belarusii, maniati de apelurile la proteste, fac ca alegerile sa se desfasoare "chiar mai calm decat in ceilalti ani".

Lukasenko nu a dus o campanie oficiala pentru re-alegere, dar victoria sa, spune corespondentul BBC, este ca si asigurata.

La ultimul sau miting electoral, principalul candidat al opozitiei, Aleksander Milinkevich, si-a avertizat sambata suporterii ca autoritatile ar putea incerca sa-i provoace pe protestatarii care intentioneaza sa demonstreze, impotriva victoriei absolut previzibile a domnului Lukasenko.

De pe treptele unui cinematograf, intr-un cartier marginas al capitalei Minsk, Aleksander Milinkevic a tinut ultimul sau discurs electoral, in fata catorva sute de persoane. A fost un miting electoral cat se poate de discret insa, cu toate acestea, s-a desfasurat sub ochiul vigilent al unor ofiteri de politie imbracati civil si cu fete impietrite.

Domnul Milinkevic le-a spus suporterilor ca nu intentioneaza sa declanseze o revolutie si a acuzat autoritatile de propaganda electorala mincinoasa.

La un moment dat, a aratat chiar multimii un fluturas electoral despre care a spus ca este un fals, tiparit in numele lui.

Opozitia promite sa scoata tara din izolare

Aleksander Milinkevic a promis reforme economice menite sa creasca nivelul de trai al belarusilor, precum si schimbari democratice care sa puna capat izolarii internationale a tarii:

"Vom restrictiona drastic puterile presedintelui, si vom permite existenta unei prese cu adevarat libere. Ne vom imbunatati pozitia in arena internationala, vom aduce Belarusia inapoi in Europa, vom avea relatii excelente cu tarile europene, dar vom pastra, in acelasi timp, relatii excelente si cu Rusia."

Sondajele independente de opinie arata ca popularitatea candidatului opozitiei este in crestere. Nikolai Halezin, care conduce un teatru underground din capitala Minsk, spune ca oamenii se vor aduna in jurul lui Milinkevic:

"Pentru multa vreme, am avut un vid, nu era nimeni pe care sa-l aratam lumii si sa spunem "acesta este un lider si acestia suntem noi, ci care il sprijinim pe acest lider". insa acum, pentru prima data in atat de multi ani, avem un astfel de lider."

"Lukasenko va supravietui"

Insa presedintele Lukasenko se bucura de sprijin total din partea presedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Iar analistul politic Pavel Felgengauer prezice, la randul sau, o victorie usoara a actualului sef de stat din Belarus:

"Este un dictator foarte eficient. stie cum sa organizeze o dictatura bine pusa la punct. si, de fapt, este un populist care se bucura de un larg si real sprijin public. Asa ca regimul sau este foarte, foarte solid. Asta trebuie inteles. Nu se afla sub o amenintare imediata. Lukasenko va supravietui."

Nici pentru reprezentantii opozitiei nu exista nici un dubiu cu privire la rezultatul acestei curse prezidentiale. Domnul Milinkevich a prezis ca Aleksander Lukasenko va obtine 70% din voturi, insa jumatate din Belarus va rade de acest rezultat.

Opozitia isi concentreaza acum eforturile sa convinga cat mai multi oameni sa participe maine la o demonstratie pasnica.

Potrivit autoritatilor, orice protestatar va fi tratat ca terorist. Alexander Milinkevich a spus ca intentioneaza sa demonstreze cu flori in mana. El a atras atentia ca autoritatile ar putea incerca sa-i provoace pe demonstranti, pentru a putea justifica apoi folosirea fortei impotriva lor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.