Europa incepe sa piarda teren in fata competitiei din Asia la capitolul educatie- se arata intr-un studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Documentul arata ca a trecut vremea cand singura competitie pentru Europa erau tarile in care forta de munca era ieftina dar si slab pregatita, fiindca acum state precum China si India ofera pregatire la nivel inalt la costuri foarte mici.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica avertizeaza tarile europene ca trebuie sa reformele scolile si universitatile astfel incat sa poata face fata competitiei acerbe venita din Asia.

Autorul studiului, Andreas Schleicher, afirma ca trebuie alocati mai multi bani educatiei fiindca beneficiile economice pe termen lung vor acoperi inflatia. El da ca exemplu "miracolul" infaptuit de Coreea de Sud care, in anii 60, avea venituri pe cap de locuitor mai mici decat tarile Americii de Sud dar azi are una din cele mai ridicate rate de educatie din statele industrializate, de 97% in randul tinerilor intre 24 si 35 de ani.

Diferentele de clasa

Una din marile probleme ale Europei, arata studiul, sunt diferentele de clasa, mai ales in Germania, Franta si Italia, diferente care ridica obstacole in calea educatiei tinerilor.

Europenii care vin dintr-un mediu socio-economic dificil nu au acces la acelasi nivel de educatie pe care il primesc tinerii din familii bogate sau clasa de mijloc. Germania e data ca exemplu unde diferentierea de clasa se face inca de la varsta de 10 ani iar copiii din familii bogate au sanse de patru ori mai mari de a ajunge sa faca studii superioare.

Si profesorii sunt criticati in studiul OECD fiindca refuza sa-si schimbe sistemul de predare in pofida recomandarilor specialistilor, preferand sa lucreze dupa metode care cred ei ca dau rezultate.

Recomandari

Studiul OECD cuprinde si o serie de recomandari pentru eficientizarea sistemului de educatie din Europa. Tarile europene trebuie sa creeze o retea de institutii de educatie care sa aiba libertatea de a acoperi cererile pietei si care sa raspunda de rezultatele pe care le au.

Accesul la sistemul de educatie trebuie sa fie imbunatatit si deschis pentru toti tinerii iar universitatile trebuie sa evolueze in asa fel incat sa raspunda nevoilor impuse de stragiile companiilor moderne, conchide studiul OECD.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.