In incercarea de a preveni o criza demografica, Emilia Maslarova, ministrul Muncii si Politicii Sociale din Bulgaria, a prezentat un nou plan pe termen lung destinat cresterii sperantei de viata si alinierii natalitatii si mortalitatii la standardele UE, precizeaza Fondul ONU pentru Populatie. Potrivit Biroului pentru Recensamant al SUA, populatia Bulgariei ar putea scadea la aproximativ 4,7 milioane de locuitori pana in 2050. ''Diferite surse estimeaza, in prezent, ca populatia tarii este de 7,5-7,8 milioane de locuitori. Unul din obiectivele strategiei prezentata de ministrul Muncii si Politicii Sociale din Bulgaria este cresterea sperantei de viata cu doi ani pana in anul 2020.

Potrivit statisticilor OMS, speranta de viata la nastere in Bulgaria este de 69 de ani pentru barbati si 76 de ani pentru femei. Potrivit Ministerului Politicii Sociale, aceasta a crescut cu doar 8 luni in ultimii 14 ani. De asemenea, se estimeaza ca rata mortalitatii a ajuns la 14,3 decese la 1.000 de locuitori in 2005'', spun reprezentantii Fondului ONU pentru Populatie. Strategia, care trebuie aprobata de Parlament, pentru ca resursele necesare sa fie alocate in bugetul pe 2007, prevede, de asemenea, masuri de aliniere a natalitatii si mortalitatii la standardele UE.

Principalul obiectiv al strategiei prezentata de ministrul Muncii si Politicii Sociale din Bulgaria consta in obtinerea ''unei reproduceri de calitate'' prin diferite masuri, ''inclusiv prin imbunatatirea asistentei medicale acordate copiilor si femeilor insarcinate, prin acordarea de stimulente financiare pentru cuplurile tinere, precum credite pentru locuinte si infiintarea unei retele de centre de puericultura. Ministerul doreste ca toate viitoarele mame sa beneficieze de atentia medicala adecvata inca din primele luni de sarcina, diminuand riscul deceselor prenatale''.

Reducerea ratei nasterilor in afara casatoriilor

''Doua obiective specifice din acest plan sunt reducerea mortalitatii infantile de la 12,3 per 1.000 de locuitori in 2004, la 9,5 in 2015 si la 7 in 2020, precum si cresterea ratei fertilitatii de la 1,2 copii per femeie aflata la varsta maternitatii la 1,5 pana la sfarsitul deceniului urmator. Un alt obiectiv ambitios este reducerea numarului de avorturi din Bulgaria de la nivelul actual de 750 sarcini terminate la fiecare 1.000 de nasteri vii la 550 per 1.000 pana in 2015.

Totodata, Ministerul Politicii Sociale ''doreste sa reduca rata nasterilor in afara casatoriilor legale'', care se ridica in prezent la 48 la suta din totalul nasterilor, precum si rata sarcinilor la varsta adolescentei'', precizeaza Fondul ONU pentru Populatie. Potrivit lui Maslarova peste 70 la suta din bebelusii bulgari se nasc in familii extrem de sarace si sunt ''amenintati cu excluderea sociala''.

Majoritatea rromilor din Bulgaria, care reprezinta 5 pana la 9 la suta din populatia tarii, potrivit diferitelor surse, se numara, de asemenea, printre cei mai saraci oameni ai natiunii: ''In acelasi timp, rata nasterilor din respectiva comunitate este mai mare decat cea a oricarui alt grup etnic din Bulgaria''.
Totodata, masurile prevazute incearca sa asigure o scadere abrupta a numarului de tineri cu educatie superioara care parasesc tara. In medie, aproximativ 16.000 de persoane parasesc Bulgaria in fiecare an, a declarat ministrul bulgar Emilia Maslarova, specificand ca doreste injumatatirea acestei cifre pana in 2015.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.