Audierea martorilor in cazul anchetei Comisiei temporare a Parlamentului European privind posibila existenta a centrelor de detentie CIA a demarat, ieri, cu marturia depusa de cetateanul german de origine libaneza Khaled El-Masri. El a cerut clarificarea implicarii Germaniei si Macedoniei in toata povestea, dupa ce a actionat agentia americana CIA in justitie, informeaza Amos News.

El-Masri a afirmat, in fata deputatilor europeni, ca a fost rapit de agentii CIA in decembrie 2003, in Macedonia, apoi a fost inchis intr-o camera de hotel la Skopje, timp de 23 de zile, perioada in care a fost supravegheat de "cel putin 9 cetateni macedoneni" care l-au "interogat, fotografiat nud si batut pe tot corpul".

Ulterior el spune ca a fost transferat "cu ochii legati si o gluga pe cap" intr-o inchisoare secreta din Afganistan, unde a fost retinut ilegal timp de cinci luni, pana in mai 2004. Prezent la audiere, avocatul victimei, Manfred Gnjidic, a confirmat ca avionul utilizat pentru transportul clientului sau in Afganistan se afla deja la aeroport cu trei ore inaintea plecarii in cursa.

La final, El-Masri a fost eliberat fara sa fie inculpat in vreun fel, insa el a citat CIA in justitie pentru "arestare si incarcerare din eroare si tortura". In depozitia sa, El-Masri a afirmat ca un cetatean german a fost implicat in toata povestea, persoana in cauza participand in Afganistan la audierea sa.

Citeste si:

"Am fost interogat de un german si un american"

"Nu stiu daca autoritatile germane aveau cunostinta de situatia mea, insa un cetatean care se exprima in germana fara accent strain m-a interogat de mai multe ori, in Afganistan, impreuna cu mai multi indivizi care vorbeau araba, cu accent palestinian", spune El-Masri.

El sustine ca un alt cetatean german, apelat "Sam", si un psiholog american l-au interogat, de asemenea, inainte de a fi eliberat la final, intr-un aeroport din Albania. Si in cazul numitului Sam, El-Masri sustine ca nu are nici o indoiala privind cetatenia sa, insa nu a putut spune pentru cine lucra el - "autoritatile germane sau cele americane". Raspunzand intrebarilor lui Claudio Fava (grupul PSE, italian), raportorul PE, El-Masri a afirmat ca Sam i-a atras atentia ca "americanii refuza sa recunoasca implicarea lor si l-a avertizat sa nu faca declaratii presei sau autoritatilor", apreciind ca este "suficient de inteligent" sa inteleaga mesajul sau.

Cateva luni mai tarziu, un alt treilea cetatean german, care a pretins ca este ziarist, i-a prezentat victimei o fotografie, pentru a-l identifica pe Sam, insa si acesta a disparut fara sa mai revina apoi.