Audierea martorilor in cazul anchetei Comisiei temporare a Parlamentului European privind posibila existenta a centrelor de detentie CIA a demarat, ieri, cu marturia depusa de cetateanul german de origine libaneza Khaled El-Masri. El a cerut clarificarea implicarii Germaniei si Macedoniei in toata povestea, dupa ce a actionat agentia americana CIA in justitie, informeaza Amos News.

El-Masri a afirmat, in fata deputatilor europeni, ca a fost rapit de agentii CIA in decembrie 2003, in Macedonia, apoi a fost inchis intr-o camera de hotel la Skopje, timp de 23 de zile, perioada in care a fost supravegheat de "cel putin 9 cetateni macedoneni" care l-au "interogat, fotografiat nud si batut pe tot corpul".

Ulterior el spune ca a fost transferat "cu ochii legati si o gluga pe cap" intr-o inchisoare secreta din Afganistan, unde a fost retinut ilegal timp de cinci luni, pana in mai 2004. Prezent la audiere, avocatul victimei, Manfred Gnjidic, a confirmat ca avionul utilizat pentru transportul clientului sau in Afganistan se afla deja la aeroport cu trei ore inaintea plecarii in cursa.

La final, El-Masri a fost eliberat fara sa fie inculpat in vreun fel, insa el a citat CIA in justitie pentru "arestare si incarcerare din eroare si tortura". In depozitia sa, El-Masri a afirmat ca un cetatean german a fost implicat in toata povestea, persoana in cauza participand in Afganistan la audierea sa.

"Am fost interogat de un german si un american"

"Nu stiu daca autoritatile germane aveau cunostinta de situatia mea, insa un cetatean care se exprima in germana fara accent strain m-a interogat de mai multe ori, in Afganistan, impreuna cu mai multi indivizi care vorbeau araba, cu accent palestinian", spune El-Masri.

El sustine ca un alt cetatean german, apelat "Sam", si un psiholog american l-au interogat, de asemenea, inainte de a fi eliberat la final, intr-un aeroport din Albania. Si in cazul numitului Sam, El-Masri sustine ca nu are nici o indoiala privind cetatenia sa, insa nu a putut spune pentru cine lucra el - "autoritatile germane sau cele americane". Raspunzand intrebarilor lui Claudio Fava (grupul PSE, italian), raportorul PE, El-Masri a afirmat ca Sam i-a atras atentia ca "americanii refuza sa recunoasca implicarea lor si l-a avertizat sa nu faca declaratii presei sau autoritatilor", apreciind ca este "suficient de inteligent" sa inteleaga mesajul sau.

Cateva luni mai tarziu, un alt treilea cetatean german, care a pretins ca este ziarist, i-a prezentat victimei o fotografie, pentru a-l identifica pe Sam, insa si acesta a disparut fara sa mai revina apoi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.