Secretarul de stat american Condoleezza Rice, care se afla intr-o vizita de doua zile la Jakarta, a declarat ieri ca este increzatoare in faptul ca Consiliul de Securitate al ONU va fi de acord in legatura cu transmiterea unui "mesaj foarte puternic" Iranului in ceea ce priveste programul sau nuclear. Rice a afirmat ca, in opinia sa, va exista un puternic consens international in legatura cu Iranul in cadrul Consiliului de Securitate, desi China si Rusia nu au sprijinit pana in prezent cererea Consiului care prevede ca Teheranul sa isi suspende programul de imbogatire a uraniului, despre care statele occidentale banuiesc ca ar fi folosit pentru fabricarea bombei atomice.

Secretarul de stat american a precizat de asemenea ca SUA, statele europene, China si Rusia se afla inca in discutii in legatura cu masurile care trebuie luate in cadrul Consiliului impotriva Iranului. "Sunt sigura ca vom gasi calea necesara pentru a obtine solidaritatea comunitatii internationale in legatura cu Iranul", a adaugat Rice. Totodata, Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a salutat progresele democratice din Indonezia, in cadrul primei sale vizite in aceasta calitate, transmite din Jakarta AFP.

"Daca ne gandim la ce nivel se afla Indonezia in urma cu cativa ani si cum organizeaza acum, in mod repetat, alegeri prezidentiale democratice, cum s-au ameliorat in mod extra ordinar relatiile sale cu populatia din Aceh si cu Timorul de Est, cred ca este vorba de un stat care a facut pasi uriasi in ultimii ani", a declarat Rice inainte de a ateriza la Jakarta.

Presedintele SUA prelungeSte sanctiunile impotriva Iranului

Presedintele SUA, George W. Bush, a reconfirmat pentru inca un an sanctiunile impotriva Iranului, interzicand cetatenilor si firmelor americane orice comert si investitii cu aceasta tara. Aceste sanctiuni au fost impuse in 15 martie 1995 de presedintele Bill Clinton din cauza "eforturilor sporite ale Iranului pentru a-si dezvolta arme de distrugere in masa si a sprijinului persistent pe care il acorda terorismului international, precum si a actiunilor prin care submineaza procesul de pace in Orientul Mijlociu". Ele au fost reconfirmate de atunci in fiecare an, iar in prezent se adauga presiunilor exercitate de SUA asupra Consiliului de Securitate al ONU pentru a determina Iranul sa renunte la operatiunile de imbogatire a uraniului, reluate recent, care i-ar putea permite sa acceada la arme nucleare.

Au fost reluate negocierile in chestiunea nucleara cu Rusia

Purtatorul de cuvant al Consiliului Suprem de Securitate Nationala (CSSN), Hossein Entezami, a anuntat, ieri, ca negocierile de la Moscova asupra planului rusesc de imbogatire a uraniului iranian pe teritoriul Rusiei au fost reluate in ajun."Delegatia iraniana, condusa de Ali Hosseini-Tash (director adjunct al CSSN, n.r.) a avut luni o prima discutie cu partea rusa. Negocierile continua. Iranul considera ca negocierile duse pe baza regulilor internationale este solutia de iesire din actuala situatie si accepta orice propunere constructiva in acest cadru", a declarat Entezami.

Purtatorul de cuvant a insistat din nou asupra atasamentului tarii sale fata de Tratatul de neproliferare nucleara si colaborarea cu AIEA. Comunicatul CSSN sugereaza ca propunerea rusesca nu este moarta. Entezami nu a specificat daca discutiile de luni s-au centrat asupra propunerii originare a Rusiei. Rundele precedente nu au inregistrat nici un progres, iranienii refuzand sa renunte la "dreptul lor" de a imbogati uraniu in propria tara. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a indicat ca este "dezamagit" de atitudinea delegatiei iraniene la tratative. Duminica, purtatorul de cuvant al MAE iranian a spus ca propunerea ruseasca nu mai este de actualitate. Dar Entezami a respins aceasta concluzie si a adaugat ca discutiile dintre cele doua delegatii vor continua.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.