Guvernul de la Bagdad se pregateste "pentru ce e mai rau" in legatura cu alegerile generale programate pentru 30 ianuarie in Irak, a declarat vicepremierul irakian, Barham Saleh. "Este o provocare si trebuie sa facem cunoscut ca este necontestat faptul ca vor fi alegeri imperfecte pentru ca vorbim de un dificil proces de tranzitie in Irak. ", a mentionat oficialul.

Ca masura in vederea evitarii potentialelor incidente in perioada alegerilor, Irakul isi va inchide granitele de la 29 la 31 ianuarie si va impune, in acelasi interval, restrictii de circulatie pentru toate vehiculele. In perioada respectiva vor putea circula numai vehiculele care vor poseda autorizatii speciale. Nu se mentioneaza daca vor fi inchise si aeroporturile. Restrictiile pe timp de noapte vor fi prelungite. Populatia nu va putea circula in exteriorul provinciilor de domiciliu. Granitele terestre vor fi inchise, accesul fiind permis doar pelerinilor musulmani, care se intorc din hagialacul de la Mecca, informeaza Comisia electorala centrala, citata de Rompres.

Arhiepiscopul catolic din Mosul, Basile Georges Casmussa, a fost eliberat, ieri, la aproape 24 de ore de la rapirea sa, a declarat arhiepiscopul de Bagdad, Matti Matoka. Rapitorii solicitasera, initial, in schimbul eliberarii episcopului, o rascumparare in valoare de 200.000 de dolari. Totusi, conform declaratiilor arhiepiscopului Paulos Faraj Rahho, seful Bisericii Catolice Caldeene din Mosul, nu s-a platit nici o rascumparare.

Majoritatea americanilor dezaproba razboiul din Irak si modul in care presedintele George W. Bush gestioneaza dosarul, releva rezultatele unui sondaj de opinie dat publicitatii ieri. Chestionarele contrazic declaratiile presedintelui american privind sprijinul opiniei publice fata de politica sa in dosarul irakian. Astfel, conform unui sondaj de opinie al Washington Post/ABC News, 55% dintre americani estimeaza ca razboiul din Irak nu-si avea rostul, iar 58% nu sunt de acord cu modul in care Administratia americana gestioneaza situatia la fata locului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.