In cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai presei straine acreditati la Berlin, cancelarul Germaniei, Gerhard Schroeder, s-a referit, raspunzand la intrebarile corespondentei ziarului Adevarul, la perspectivele relatiilor bilaterale dupa alegerile din Romania, precum si la probleme legate de procesul de integrare europeana a tarii noastre:

- Care sunt perspectivele relatiilor bilaterale romano-germane dupa alegerile din Romania, care au dus la inlaturarea de la putere a guvernului social-democrat cu care guvernul Republicii Federale Germania a avut relatii foarte bune?

- Relatiile dintre Romania si Germania trebuie sa ramana in continuare apropiate, indiferent de guvernul rezultat in urma alegerii facute de poporul roman.
De aceea, relatiile bune si stranse dintre tarile noastre vor continua si dupa schimbarea guvernului de la Bucuresti. Important este insa in primul rand sa respectam decizia poporului roman si doresc sa dau asigurari ca aceasta decizie nu poate si nu va avea nici un fel de consecinte negative asupra relatiilor romano-germane, care exista si se dezvolta in mod independent de culoarea politica a guvernului aflat la un moment sau altul la putere.

- Au existat deja prime contacte cu guvernul de la Bucuresti?

- Pana la ora actuala, nu au existat vizite oficiale la nivel bilateral, insa acest lucru este de inteles: noul guvern roman trebuie sa aiba mai intai posibilitatea de a-si formula prioritatile si apoi de a decide calendarul vizitelor.

- Cum apreciati, in lumina eforturilor de integrare a Romaniei in UE, declaratiile facute de noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, referitoare la o orientare mai accentuata a Romaniei catre axa Washington-Londra in domeniul politicii de securitate?

- Ceea ce am spus mai sus este valabil si in ceea ce priveste orientarea tarii dvs. in domeniul politicii de securitate. Aceasta este o decizie suverana a guvernului roman, in care nu avem de ce sa ne amestecam.

- In cadrul campaniei electorale din Romania au existat discutii referitoare la o eventuala redeschidere a unor capitole de negociere cu Uniunea Europeana. Ce consecinte ar avea un asemenea demers al Romaniei?

- In ceea ce priveste procesul de aderare, mi-as permite un sfat prietenesc: redeschiderea unor capitole de negociere deja inchise ar duce, fara indoiala, la amanarea procesului de aderare. Este recomandabil ca si in cazul unei schimbari de guvern sa fie mentinuta o anumita continuitate in ceea ce priveste problemele internationale. Cred ca nici Comisia Europeana nu ar inclina catre o redeschidere a unor capitole si, de altfel, Comisia s-a si pronuntat deja in aceasta privinta. Repet: decizia asupra modului in care sunt tratate aceste probleme apartine guvernului roman si noului presedinte si este treaba lor cum doresc sa faca acest lucru. Insa sfatul meu, rostit cu tot respectul, este ca problema redeschiderii unor capitole sa fie abordata cu oarecare retinere. In caz contrar, Consiliul European s-ar vedea nevoit sa revina la randul sau asupra deciziei, anuntata deja, de a declara inchise negocierile de aderare cu Romania. Este la latitudinea guvernului de la Bucuresti sa aprecieze care ar fi consecintele unei astfel de evolutii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.