Slobodan Milosevici si-a construit imaginea in jurul nationalismului sarb. si-a inceput cariera politica cu o lovitura de palat care l-a adus in fruntea Partidului Comunist Sarb in 1987. Ca presedinte al Serbiei si apoi al Iugoslaviei, Slobodan Milosevici a condus tara pe parcursul a trei razboaie - cel din Croatia, cel din Bosnia si cel din Kosovo, incheieate cu infrangerea sarbilor.

A incercat insa sa isi creeze imaginea unui pacificator. S-a numarat printre cei care au semnat acordul de la Dayton, care a pus capat razboiului din Bosnia, in 1995.

Cu toate acestea, in 2000, nu a putut rezista valului de proteste interne ce au urmat retragerii fortelor sarbe din Kosovo, dupa campania NATO din 1999.

Slobodan Milosevici si-a pecetluit soarta in 2002 cand a convocat alegeri prezidentiale anticipate convins ca va castiga un nou mandat. Victoria i-a revenit insa candidatului conservator-nationalist, Vojislav Kostunica.

Insistenta lui Milosevici de a se organiza un al doilea tur de scrutin si temerea opozitiei ca acesta va fi falsificat au condus la revolutia din 5 octombrie 2000 care a marcat sfarsitul lui Slobodan Milosevici dupa 13 ani de cariera politica.

A fost pus sub acuzare de Tribunalul pentru Crime de Razboi de la Haga, sub invinuirea de genocid si crime impotriva umanitatii. In total, impotriva sa au fost pronuntate 66 de capete de acuzare, inclusiv ordonarea asediului de la Saraievo si a masacrului de la Srebrenita.

Fostul presedinte a negat acuzatiile ce i-au fost aduse si a refuzat sa recunoaca instanta.

"Nimeni nu poate crede astfel de acuzatii privind organizarea unui genocid de catre Belgrad. E cu adevarat lipsit de sens."

"Consider acest tribunal nelegitim, la fel ca punerea mea sub acuzare. Este un tribunal ilegal, nefiind un tribunal numit de Adunarea generala a ONU, drept urmare nu am de ce sa numesc un avocat"

Procesul declansat la Haga a trenat insa ani la rand, nu doar din cauza problemelor de sanatate invocate de fostul presedinte iugoslav, ci si pentru ca procurorii au gasit dificil sa intocmeasca un dosar solid in care sa fie cuprinse dovezi care sa lege in mod direct crimele comise in spatiul balcanic de numele lui Slobodan Milosevici.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.