Liderul in exil al miscarii radicale palestiniene Hamas, Khaled Meshaal, a calificat vineri drept ‘declaratie de razboi’’ planul premierului israelian interimar Ehud Olmert, privind stabilirea frontierelor definitive ale Israelului pana in 2010.

Planul de ‘’dezangajare unilateral israelian in teritoriile palestiniene’’ propus de Ehud Olmert este ‘’o declaratie de razboi impotriva poporului palestinian’’, a afirmat liderul integrist.’’Nu este vorba despre un plan de pace, ci de o declaratie de razboi care ii va permite’’ Israelului sa continue sa ocupe o mare parte din Cisiordania, sa isi mentina asa-numita bariera de securitate si coloniile evreiesti, sa refuze orice concesie privind Ierusalimul de Est (zona araba a orasului ocupata de Israel in 1967) si sa respinga dreptul revenirii refugiatilor palestinieni la caminele lor, a continuat Khaled Meshaal, intervievat la domiciliul sau din Damasc.

Acesta a apreciat ca Ehud Olmert ‘’este pe cale sa comita aceleasi erori impotriva poporului palestinian ca si (Ariel) Sharon’’, Prim-ministru al Israelului aflat in coma dupa gravul accident cerebral suferit la 4 ianuarie a.c. Joi, premierul israelian interimar a afirmat ca, in cazul victoriei partidului sau Kadima la alegerile legislative de la 28 martie, pana in 2010 Israelul isi va ‘’stabili frontierele permanente, ceea ce ii va permite sa se separe de majoritatea populatiei palestiniene si sa pastreze o importanta si stabila majoritate evreiasca’’. Ehud Olmert nu a precizat traseul frontierelor, insa a precizat ca acestea vor include in Cisiordania imprejurimile Ierusalimului, coloniile Gush Etzion, Ariel si Maale Adumim, precum si o zona de securitate din valea Iordanului. In prezent, Kadima se afla in fruntea preferintelor electoratului israelian, inaintea alegerilor legislative de la 28 martie a.c.

Premierul palestinian desemnat, Ismail Hanyeh, nu este la adapost, afirma Ehud Olmert

Premierul israelian interimar Ehud Olmert a afirmat ieri ca Primul ministru desemnat palestinian Ismail Haniyeh nu trebuie sa fie sigur ca nu va fi eliminat fizic, daca este implicat in ‘’atentate teroriste’’. ‘’Toti aceia care sunt implicati in atentate teroriste sunt tinte legitime ale operatiunilor de neutralizare. Amintiti-va ce i s-a intamplat lui Ahmed Yassin si lui (Abdelaziz) Rantissi, care erau lideri mai importanti decat Haniyeh’’ ai gruparii radicale Hamas, care a castigat alegerile legislative de la 25 ianuarie, a afirmat Ehud Olmert intr-un interviu publicat de Yediot Aharonot.

Seicul Ahmed Yassin si succesorul sau la conducerea Hamas Abdelaziz Rantissi au fost eliminati in 2004 in cadrul unor raiduri aeriene ale armatei israeliene.’’Daca se va ocupa de politica, fie ea si cea careia ma opun, si nu se implica in actiuni teroriste, nu va servi drept tinta’’ a fortelor israeliene, a adaugat Ehud Olmert. Intr-un interviu publicat in editia de vineri a ziarului de limba engleza Jerusalem Post, premierul israelian interimar a avertizat ca, ‘’daca va comite acte teroriste’’, Haniyeh ‘’se expune posibilitatii’’ de fi eliminat de catre Israel, insa si-a exprimat ‘’speranta’’ ca acest lucru nu se va intampla.

Amenintari asemanatoare la adresa lui Ismail Haniyeh au formulat anterior ministrul israelian al Apararii Shaul Mofaz, fostul sef al serviciilor de securitate interne din Israel Avi Dichter, ambii membri ai partidului Kadima (centru-dreapta) condus de Ehud Olmert, dupa imbolnavirea premierului Ariel Sharon. Aflat in coma dupa grava hemoragie cerebrala suferita la 4 ianuarie a.c., seful guvernului israelian a creat Kadima in toamna anului trecut, dupa plecarea sa din Blocul Likud, pe care l-a fondat si condus pina in momentul demisiei. In prezent, Kadima se afla in fruntea preferintelor electoratului israelian, inaintea alegerilor legislative de la 28 martie a.c.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.