Presedintele George Bush a declarat ca programul nuclear al Iranului reprezinta un motiv de grava ingrijorare pentru securitatea nationala a Statelor Unite, dar a adaugat ca doreste sa fie gasita o solutie diplomatica. Declaratia presedintelui american urmeaza unei declaratii a lui Javier Solana, coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene. Solana a spus ca nu exclude posibilitatea unor sanctiuni contra Iranului. Dar si el a adaugat ca mai este inca timp pentru eforturi diplomatice.

Anterior, ministrul american de externe, Condoleezza Rice, declarase ca Iranul si politicile sale sunt cea mai mare provocare cu care se confrunta acum Statele Unite.

Iranul s-a declarat decis sa reziste presiunilor internationale, insistand ca are dreptul sa detina tehnologie nucleara civila. Teheranul neaga acuzatiile Statelor Unite si Uniunii Europene ca ar incerca sa dezvolte arme nucleare.

Amenintari cu sanctiuni

Vorbind la o audiere in Congresul de la Washington, doamna Rice a spus ca Iranul "pare o tara hotarata sa construiasca arme nucleare, sfidand astfel comunitatea internationala, care este la fel de hotarata sa nu-i permita acest lucru".

"Probabil ca nu ne confruntam cu o provocare mai mare din partea unui singur stat decat cea din partea Iranului, ale carui politici sunt indreptate spre dezvoltarea unui Orient Mijlociu care ar fi diferit cu 180 de grade decat Orientul Mijlociu pe care am dori noi sa-l vedem ca se dezvolta", a declarat Condoleezza Rice.

Ambasadorul american la Natiunile Unite, John Bolton, a declarat la BBC ca problema programului nuclear iranian reprezinta un adevarat test pentru Consiliul de Securitate.

Iar purtatorul de cuvant al presedintelui Bush a declarat ca sanctiunile nu vor fi prima optiune a Consiliului de Securitate ONU. "Se va analiza intai posibilitatea unei declaratii ferme care sa explice foarte clar regimului iranian ce trebuie sa faca si care sa ceara Iranului sa intreprinda anumite actiuni", a spus domnul McClellan.

Liderul religios suprem al Iranului, aiatolahul Ali Khamenei, a declarat ca tara sa isi va continua drumul spre obtinerea tehnologiei nucleare.

"Poporul iranian si oficialii Republicii Islamice Iran, mai puternici decat inainte si tari ca otelul, vor rezista impotriva oricarei presiuni sau conspiratii", a spus Ali Khamenei.

Un raport intocmit de Agentia Internationala pentru Energie Atomica a fost inaintat Consiliului de Securitate ONU.

Documentul, care a fost obtinut de mass-media saptamana trecuta, spune ca iranienii au inceput sa introduca uraniu gazos in centrifugi - un prim pas dintr-un proces care poate duce la producerea de combustibil pentru reactoarele nucleare sau material pentru o bomba atomica.

Este de asteptat ca problema iraniana sa fie discutata de Consiliul de Securitate chiar saptamana viitoare. Consiliul are puterea de a impune sanctiuni, insa nu este clar daca toti membrii sai cheie vor sprijini aceasta propunere.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.