Membrii unei comisii a Congresului american au votat covarsitor in favoarea blocarii transferului de management al unor mari porturi americane catre o companie din Dubai. Plenul Camerei ar putea confirma votul din comisie, chiar saptamana viitoare, pregatind astfel scena unui conflict cu Casa Alba. Presedintele Bush insista ca afacerea nu implica nici un risc pentru securitatea Statelor Unite, insa corespondentul BBC la Washington spune ca Bush se confrunta acum cu una dintre cele mai grele decizii de cand este la Casa Alba: sa continue lupta de promovare a afacerii porturilor sau sa renunte, cu toata pierderea de autoritate politica pe care ar implica-o aceasta a doua varianta.

Comisia pentru Alocatii Bugetare a Camerei Reprezentantilor a aprobat, cu 62 de voturi pentru si 2 impotriva, blocarea contractului. Congresmanul republican care se afla in fruntea campaniei de contestare a planului Casei Albe este Jerry Lewis, din California, presedintele Comisiei pentru Alocatii Bugetare.

El a propus, iar comisia a aprobat un amendament care sa interzica afacerea portuara cu compania din Emirate, atasat la un pachet mai larg de legi, referitor la finantarea campaniei din Irak. Cu alte cuvinte, e vorba de o lege pe care presedintele va avea dificultati sa o blocheze prin veto. "Trebuie sa trimitem un mesaj clar, ca interesele americane vor fi protejate de liderii acestei tari", spune Lewis. Un discurs agresiv din partea unui politician considerat un aliat cheie al presedintelui.

Insa congresmanul de California pare sa reprezinte un curent majoritar de opinie in Congres si in randul publicului american. In ciuda eforturilor facute de Casa Alba de a-i convinge pe americani ca tranzactia nu prezinta riscuri de securitate, prea putini cetateni ai Statelor Unite par sa fi acceptat argumentele Administratiei. Presedintele Bush se afla intr-o pozitie dificila, deoarece devine evident ca politicienii republicani, care se prezinta in alegeri in noiembrie, par dispusi sa mearga pe propriul lor drum, satui de ceea ce considera incompetenta politica a echipei Bush.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.