Cel putin 21 de oameni au murit si peste 60 de persoane au fost ranite in urma a trei deflagratii succesive care au zguduit, marti, orasul Benares din nordul Indiei.

Autoritatile indiene au decretat starea de alerta in toate statele. Premierul Manmohan Singh a adresat populatiei un apel la calm si a asi gurat ca guvernul mentine controlul asupra situatiei. O prima bomba a explodat in templul Hanunam, unul dintre locurile de pelerinaj frecventate de credinciosii hindusi, dar si un punct de atractie pentru turistii din lumea intreaga. Aici s-au inregistrat si cele mai multe victime: 10 morti si peste 30 de raniti. Deflagratia s-a produs la o ora cand credinciosii umplusera lacasul, iar sutele de oameni, cuprinsi de panica, aproape ca s-au calcat in picioare.

Un martor ocular, Siddharth Suri, a declarat la BBC ca in templu se aflau mii de oameni in momentul deflagratiei. Martea este o zi speciala de rugaciune in Templul Sankot Mochan, iar explozia s-a produs cu cateva clipe inaintea principalului ritual de rugaciune. "S-a auzit o explozie urmata de un nor de praf. A fost un adevarat haos la intrarea in templu," a spus martorul ocular. Corespondentul BBC la New Delhi transmite ca templul era plin si se crede ca momentul a fost ales special pentru ca atentatul sa faca multe victime. Cea de-a doua explozie s-a produs in apropiere de gara orasului, iar cea de-a treia intr-un tren. Potrivit precizarilor politiei toate cele trei bombe erau de mare putere. Fortele de ordine au mai descoperit trei bombe pregatite pentru explozie intr-un restaurant din centrul orasului de pe malul Gangelui.

Atacurile nu au fost revendicate, iar politia prefera sa nu faca speculatii. La 29 octombrie anul trecut, un triplu atentat similar, soldat cu 66 de morti, a avut loc la New Delhi. Atacul de atunci a fost revendicat de putin cunoscutul Grup revolutionar islamic, care, potrivit politiei indiene, ar avea legaturi cu o grupare islamista cu baza in Pakistan. Politisti inarmati au fost mobilizati ieri in zona templelor si in locuri publice, pe intreg teritoriul Indiei, iar autoritatile au lansat un apel la calm, in timp ce grupuri hinduse au chemat la greva generala, in semn de protest fata de atentatele comise.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.