Transnistria a cerut ajutorul Rusiei pentru a scapa de „blocada economica“. Ucraina, la presiunea UE, nu mai primeste marfuri din Transnistria fara stampila autoritatilor moldovenesti

O delegatie rusa, formata din oficiali ai Ministerului rus de Externe si ai Consiliului National de Securitate al Rusiei s-a deplasat ieri la Tiraspol, raspunzind solicitarii liderului separatist Igor Smirnov.

"In aceasta stare de blocada economica, singurul stat in care Transnistria isi poate pune speranta este Rusia", declara luni Smirnov, referindu-se la decizia Ucrainei de a permite trecerea marfurilor transnistrene doar daca au stampila Republicii Moldova. Smirnov a amenintat ca se va retrage de la negocierile privind solutionarea conflictului transnistrean.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a raspuns prompt cererii lui Smirnov, desi era in vizita in Canada. "Trebuie sa fie luate masuri urgente pentru evitarea unei blocade economice impotriva Transnistriei", a avertizat Lavrov, citat de "RIA Novosti". Separatistii transnistreni au fost insa primii care au pornit blocada. Trei trenuri care transportau bunuri din Ucraina catre Moldova au fost retinute pe teritoriul transnistrean, potrivit AP.

"Un sut din partea UE"

Oazu Nantoi, director al Institutului de Politici Publice din Chisinau, a declarat pentru "Cotidianul" ca "imboldul care a determinat Ucraina sa puna in aplicare protocolul a fost foarte clar - un sut din partea Uniunii Europene. La insistenta UE in parteneriat cu Moldova s-a ajuns la faptul ca de la 3 martie aceste reguli sint aplicate la frontiera moldo-ucraineana.

Inca de la 15 mai 2003 a fost semnat protocolul intre Comitetul vamal de Stat al Ucrainei si Departamentul vamal al Republicii Moldova care presupune obligativitatea specimenelor vamale ale Moldovei pentru marfurile din Transnistria la tranzitarea frontierei. Ucraina, desi a semnat acest protocol, nu l-a implementat pina acum". In privinta reactiei Ministerului rus de Externe, Nantoi ne-a declarat ca "Federatia rusa nu are argumente. Ministerul de Externe al Ucrainei si-a exprimat nedumerirea in legatura cu reactia MAE al Federatiei ruse, subliniind ca e vorba doar despre aplicarea standardelor europene." "Blocada economica nu are nimic de-a face cu realitatea. Legea trebuie sa functioneze. Agentii economici care s-au inregistrat nu au probleme", a adaugat Nantoi.

Solana saluta decizia Ucrainei

Javier Solana, reprezentantul UE pe probleme de securitate, a declarat ieri ca decizia Ucrainei de a importa doar marfurile transnistrene ce au stampila Moldovei "este un prim pas important". Premierul Moldovei, Vasile Tarlev, a spus ca "e o recunoastere a independentei si integritatii teritoriale a Republicii Moldova de catre vecinul ucrainean".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.