Guvernul de la Londra a anuntat o reforma radicala a sistemului de imigratie in Marea Britanie.
Din 2007 va fi introdus un sistem pe puncte, in functie de care vor fi diferentiati cetatenii din afara Uniunii Europene dornici sa vina sa lucreze, sau sa studieze in aceasta tara.

Executivul afirma ca noua lege va permite atragerea mai usoara a imigrantilor tineri, cu inalta calificare.

Sistemul britanic de imigratie este complex si are numeroase probleme. Guvernul admite ca in Marea Britanie traiesc circa o jumatate de milion de imigranti ilegali.

Exista circa 80 de categorii de vize sub care cetatenii din afara Uniunii Europene vin la munca sau la studii. Lucratorii din cele 25 de state membre ale Uniunii au drept de a se angaja in Regatul Unit.

Guvernul propune acum un sistem simplificat, pe cinci nivele - dupa modelul din Statele Unite si Australia.

Astfel, strainii vor primi un numar de puncte in aplicatiile lor, in functie de calificare, experienta profesionala si limbile vorbite.

Va fi necesar un numar minim de puncte pentru o viza de munca. Se spera ca astfel lucratorii bine calificati vor fi atrasi in Marea Britanie.

Cei mai putin calificati vor avea dificultati in a obtine drept de intrare. Ministrul de interne britanic, Charles Clarke, explica de ce a fost necesara aceasta reforma:

"Am reusit sa reducem numarul azilantilor la un nivel record in ultimul deceniu. insa trebuie sa combinam acest lucru cu un sistem de puncte, prin care sa ne asiguram ca avem oameni care vin aici pentru a munci sau studia, astfel incat economia locala sa obtina beneficii."

Tinerii medici, sau ingineri vor putea veni in Marea Britanie fara oferte de munca din partea unui angajator local.

Lucratori calificati, precum asistente medicale, profesori sau instalatori vor fi acceptati pentru a ocupa locurile vacante din aceste sectoare.

Muncitorii necalificati vor fi primiti insa doar cu contracte cu termen fix. Un comitet guvernamental va decide care sunt sectoarele care au nevoie de forta de munca straina.

Partidul conservator aproba ideea schimbarilor, insa purtatorul sau de cuvant, Damian Green, a pus sub semnul intrebarii politica guvernului laburist in materie de imigratie.

"E incredibil cate lucruri nu se stiu. Normal ca trebuie sa introduca un sistem nou, pentru ca cel actual e haotic. Am dubii ca ministerul de interne are capacitatea sa gestioneze acest nou sistem, daca ne gandim la perfromantele lor din ultimii cinci ani", spune Damian Green.

Ambasadele britanice din strainatate vor primi indicatii sa faca eforturi sporite pentru a depista cererile de viza falsificate.

Lucratorii straini si studentii vor avea nevoie de un sponsor in Marea Britanie. Astfel, firmele sau colegiile care ii aduc devin responsabile pentru modul in care noii veniti respecta restrictiile impuse de viza.

Unele firme vor fi obligate sa plateasca o garantie financiara, care le va fi inapoiata cand muncitorul strain paraseste tara.

Noul sistem va intra in vigoare anul viitor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.