Liderul comunist de la Chisinau risca sa fie suspendat din functie si trimis in judecata

In contextul apropiatelor alegeri parlamentare din Moldova, programate pentru 6 martie, presa din Basarabia scoate la iveala informatii esentiale referitoare la statutul actualului presedinte moldovean, Vladimir Voronin. Potrivit unui articol publicat de Agentia Flux sub semnatura lui Petru Bogatu, Voronin este cetatean al unei tari straine si are doua pasapoarte: unul rusesc si unul moldovenesc. Aceste lucruri erau stiute de mult, chiar si in urma cu patru ani, cand a devenit presedinte si cand cetatenia dubla nu era permisa in Moldova. Mai mult, anul trecut, Agentia Flux a relatat in doua randuri ca Vladimir Voronin este cetatean rus si ca, in fiecare luna, incaseaza ilicit de la Moscova o pensie substantiala in calitatea sa de general de militie in retragere. Chiar si in preajma alegerilor din 1996 si 2001, diversi brokeri electorali ai grupului Lucinschi au lasat sa se inteleaga ca liderul comunist are pasaport rusesc din 1995.

De asemenea, Agentia NIKA-pres a relatat in urma cu cateva zile ca, in 1997, cu Voronin s-a intamplat un lucru extrem de ciudat. El a fost retinut la Tiraspol pentru faptul ca a luat parte la o adunare a comunistilor de pe malul stang.

Potrivit martorilor oculari citati in articolul respectiv, cel care avea sa devina presedintele Moldovei a fost eliberat doar dupa ce le-a aratat reprezentantilor ministerului securitatii din Transnistria un "foarte serios act de identitate". NIKA-pres presupune ca Voronin avea asupra sa un pasaport diplomatic rusesc, care a avut un efect surprinzator asupra trimisilor lui Smirnov.

Demersuri impotriva liderului moldovean

In prezent, miscarea "Ravnopravie", condusa de Victor Klimenko, revendica anularea acestui act de identitate. Gruparea sustine ca a trimis deja la Moscova o serie de documente care demonstreaza uneltirile antirusesti ale lui Voronin si de aceea cere ca acestuia sa i se retraga cetatenia rusa. "La mijloc, desigur, e un gest electoral", explica Petru Bogatu in articolul sau. "Ravnopravie" cauta astfel sa-si adjudece simpatiile alegatorilor rusofoni care, anterior, votau cu Partidul Comunistilor. "Numai ca demersul antiprezidential al respectivei miscari politice este prea serios ca sa fie un simplu balon de sapun. Ca sa lanseze un atare atac impotriva liderului comunist, Klimenko trebuia sa stie, cu exactitate, cel putin doua lucruri. Mai intai, ca Voronin are intr-adevar pasaport rusesc. Mai apoi, ca Moscova, de buna seama, e dispusa sa confirme oficial acest fapt. Daca lucrurile stau asa, avem de a face cu o lucratura electorala a Kremlinului care poate sa-l coste scump pe Voronin", a adaugat autorul citat.

Nu avea dreptul la buletin moldovenesc

Indiferent de motivele pe care le urmaresc rusii, o eventuala confirmare a faptului ca liderul comunist de la Chisinau este de zece ani cetatean al Federatiei Ruse il scoate automat pe acesta in afara legii. Asta pentru ca, in 2001, cand cetatenia dubla nu era inca legalizata la Chisinau, Voronin nu avea dreptul la un pasaport moldovenesc, pentru ca il avea pe cel rusesc. Mai mult, probabil ca el a lansat initiativa privind dubla cetatenie tocmai pentru a-si justifica pasaportul rusesc. Oricum, cu patru ani in urma, Vladimir Voronin era cetateanul unui alt stat, astfel ca "a acaparat prin fals si uz de fals fotoliul prezidential de la Chisinau. Acest fapt il descalifica si il face pasibil de a fi suspendat din functie si trimis in judecata", a conchis Petru Bogatu.

Afacerile lui Voronin Junior

Despre afacerile mai mult sau mai putin oneste ale familiei presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin, se vorbeste mult la Chisinau. In Romania, insa, putini stiu ca Oleg Voronin, fiul liderului moldovean, detine, inca din 1993, jumatate din actiunile firmei SC "Kaolin Impex" SRL din Vaslui. Afacerile derulate de Oleg Voronin in Romania nu sunt foarte cunoscute, dar cert este ca a intermediat tranzactii cu zahar de pe piata ex-sovietica. SC "Kaolin Impex" SRL Vaslui a fost infiintata in decembrie 1993, iar sediul firmei a fost declarat intr-un apartament din strada Calugareni, unde locuia unul dintre cei doi actionari.

Din datele de la Registrul Comertului reiese ca obiectele de activitate erau diverse, de la cresterea animalelor, exploatarea forestiera pana la comert cu autovehicule si multe altele. Directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Vaslui, Elena Mocanu, sustine ca "firma pare in parasire, nemaifiind de mult raportate bilanturile ori facute schimbari ale statutului". Singurul act care arata ca firma a mai avut activitate este o notificare a unui judecator sindic, care anunta ORC Vaslui ca Bancorex Iasi a cerut declansarea procedurii de faliment a SC Kaolin Impex, din cauza unui credit nerambursat. Nu s-a mentionat nici o suma, iar ulterior n-au mai fost facute alte notificari, astfel ca, oficial, firma este inca "in functiune".

Numar mare de observatori

Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a facut o vizita in Moldova pentru a se documenta in legatura cu alegerile parlamentare programate pentru 6 martie.

Demnitarul european a discutat cu reprezentantii partidelor politice si cu presedintele Vladimir Voronin despre posibilitatea trimiterii de observatori pentru a monitoriza scrutinul. Consiliul Europei va trimite un numar mare de observatori internationali la scrutinul parlamentar ce se va desfasura pe 6 martie in Moldova, i-a spus Terry Davis presedintelui Vladimir Voronin.

Davis, care a avut intalniri si cu reprezentantii celor trei mari formatiuni politice inscrise in cursa electorala - Partidul Comunistilor, Blocul Moldova Democrata si Partidul Popular Crestin Democrat - a mai spus ca pentru Europa este importanta organizarea unor alegeri parlamentare corecte si democratice in Moldova, care ar putea inclina balanta imaginii in favoarea acestei tari. Potrivit Serviciului de presa al Presedintiei moldovene, Vladimir Voronin a spus ca tara sa este deschisa pentru o colaborare larga cu structurile Consiliului Europei, la toate etapele procesului electoral.

Prin invitarea in Moldova a unui numar cat mai mare de observatori internationali, autoritatile comuniste de la Chisinau vor sa infirme acuzatiile opozitiei, care a avertizat in repetate randuri asupra incercarilor puterii de a frauda scrutinul parlamentar.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.