La Washington a avut loc, ieri, o repetitie a ceremoniei de investire a presedintelui american, George W. Bush, care va avea loc joi.
Festivitatile oficiale si petrecerile vor dura patru zile si vor costa aproximativ 40 de milioane de dolari, bani proveniti exclusiv din donatii, nu din banii contribuabililor. Pentru a se limita riscul unor conflicte de interese sau presiuni ulterioare din partea donatorilor, s-a impus o limita maxima de 250.000 de dolari pentru o donatie.

Autoritatile estimeaza ca o jumatate de milion de oameni vor urmari festivitatile de investire, pentru care au fost luate masuri de securitate fara precedent, al caror cost a fost estimat la 100 de milioane de dolari. Serviciile de informatii si de securitate sunt cu atat mai preocupate cu cat un document de 38 de pagini apartinand retelei teroriste Al Qaeda, confiscat in 2004, detalia un scenariu de atentat cu o limuzina-capcana, care se poate strecura intr-un convoi oficial.
Peste 6000 de politisti, lunetisti si agenti speciali vor fi desfasurati in puncte "sensibile" din Washington.

Vor fi utilizati si caini special antrenati pentru detectarea explozibililor, iar mijloacele de transport in comun vor fi supravegheate. Salupe rapide cu ofiteri inarmati cu mitraliere au inceput deja sa patruleze pe raul Potomac. Cel mai riscant moment al festivitatilor este depunerea juramantului, care va avea loc in aer liber, in fata Capitoliului, unde se estimeaza ca se vor aduna 200.000 de oameni. De aici, presedintele Bush va porni intr-o limuzina neagra pe Pennsylvania Avenue, pana la numarul 1600, unde se afla Casa Alba. Cu acest prilej, va fi vazut, in avanpremiera, noul model de Cadillac, pus la dispozitia presedintelui de compania General Motors, "furnizor" de limuzine pentru presedinti, ambasadori si alti oficiali, de la 1900. Limuzina presedintelui este mai lunga si mai mare decat modelul care va intra in productia de serie, are dotari speciale si este mai bine securizata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.