Uniunea Europeana a aruncat manusa noilor state membre, cerind o definitie a vodcii pentru piata interna. "Puristii" vodcii, reprezentati de Polonia, se razboiesc acum cu "liberalii" vodcii din Ungaria si Marea Britanie.

"Vodca este o bautura alcoolica obtinuta din cereale si cartofi", afirma producatorii polonezi care nu accepta nici o alta materie prima pentru aceasta bautura. Ungaria insa pledeaza pentru o viziune mai "liberala", care sa includa si vodca din boasca de struguri si din melasa. "Tehnicile de filtrare active moderne fac sa dispara diferentele de calitate, gust si pretul productiei, indiferent din ce ar fi facuta vodca", afirma Andras Nagy, presedintele producatorilor de vodca din Ungaria.

Polonia are in spate o sustinere solida: Estonia, Lituania, Letonia, Finlanda, Suedia, Danemarca si Germania, in timp ce Ungaria se bucura doar de sprijinul Marii Britanii. Disputa va fi reglementata de Consiliul Agricol al UE, dar experienta altor cazuri similare arata ca procesul ar putea dura mai multi ani.

In mod traditional, vodca este o bautura alcoolica obtinuta din cereale, realizata pentru prima data de calugarii rusi in Evul Mediu. Istoricii rusi sustin ca initial bautura era folosita ca medicament.

De la calugarii rusi la normele UE

Ungurii afirma ca daca tot se accepta faptul ca se poate obtine si din cartofi, o vegetala introdusa in secolul al XVIII-lea, atunci se poate accepta producerea vodcii din orice. Polonezii sint insa nemultumiti ca ungurii profita de reglementarile UE care permit ca aproape orice bautura sa poata fi comercializata drept vodca. Dupa caderea comunismului, tinerii polonezi par tot mai atrasi de vin si de bere, ceea ce a dus la o scadere drastica a vinzarilor la vodca.

Tocmai de aceea, piata UE este esentiala pentru producatorii polonezi. Definitia vodcii nu este prima problema bahica a UE. In 1987, UE a obligat Germania sa accepte vinzarea pe teritoriul ei a unor beri facute dupa alta reteta. In Germania era in vigoare din 1516 "legea puritatii berii", care permite fabricarea berii din numai patru ingrediente: apa, hamei, orz si drojdie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.