Oficiali din serviciile secrete americane confirma ca agentii americani si europeni au interogat in secret teroristi al-Qaeda pe teritoriul statelor „noii“ si „vechii“ Europe. Ei infirma insa existenta presupuselor „inchisori CIA“ despre care ministrii NATO o intrebau pe Condoleezza Rice

"I-am lasat pe cei din serviciile aliate sa incerce si ei sa obtina informatii de la acesti indivizi", a declarat un oficial implicat in programul mutarii suspectilor de terorism. ,,The Washington Times’’, cotidian apropiat administratiei Bush, citeaza oficiali ai serviciilor secrete care explica faptul ca falsele speculatii privind existenta inchisorilor au aparut din cauza curselor aeriene secrete pentru transportul detinutilor spre interogare in tari europene.

Actiunile fac insa parte din programul de cooperare internationala in domeniul serviciilor secrete, initiat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. Un acord intre UE si SUA a fost semnat inca din 2003, pentru "utilizarea sporita a facilitatilor de tranzit europene in a asigura returnarea infractorilor sau suspectilor straini", spunea, la audierile din Consiliul Europei, Tony Bunyham, directorul ONG-ului american Statewatch.

Europa cistiga din colaborare

"Informatiile obtinute in acest fel au impiedicat atentate teroriste si au salvat vieti nevinovate in Europa si SUA, dar si in alte tari. SUA au respectat in totalitate suveranitatea tarilor cu care coopereaza," spunea secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, inaintea turneului sau in Europa, in decembrie anul trecut. Potrivit oficialilor americani citati de ,,The Washington Times’’, in interogatoriile secrete, serviciile europene cauta si ele raspunsuri la intrebari legate de gruparile extremiste si operatiunile din tara sau regiunea respectiva. Statele care coopereaza cu CIA in cadrul acestor activitati nu au fost numite, dar oficialii citati de cotidianul american afirma ca printre ele se numara tari din ceea ce Donald Rumsfeld numea la un moment dat "noua si vechea Europa".

Interogatorii in medii simulate

In plus, serviciile de securitate europene au cooperat cu CIA si cu alte agentii americane in elaborarea unor programe de "simulare" ce faciliteaza interogatoriile.

Aceste programe secrete implica transferul teroristilor in Europa si plasarea lor in locatii amenajate in asa fel incit sa para ca se afla in tari din Orientul Mijlociu, unde metodele de interogare folosite sint mai dure. La interogatorii participa agenti din tari terte care vorbesc limba tarii al carei mediu este simulat pentru a-i induce in eroare pe suspecti.

Acestia sint avertizati sa coopereze, daca nu vor sa fie predati autoritatilor din tari ca Siria, Turcia si Israel, unde pot fi torturati sau ucisi. Oficialii americani spun ca prin aceasta tehnica au fost obtinute informatii valoroase cu privire la planurile al-Qaeda si ale altor grupari islamiste.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.