Reprezentantii grupului palestinian militant, Hamas, au respins comentariile facute de liderul adjunct al organizatiei Al Qaeda, Ayman Al-Zawahiri (foto), care a cerut Hamasului sa ignore acordurile de pace semnate de Autoritatea Palestiniana si Israel.
Ayman Al Zawahiri a facut acest comentariu intr-o inregistrare video data publicitatii sambata. Liderii politici ai Hamas isi incheie duminica vizita la Moscova.

Presiuni diplomatice

In timpul acestei vizite, au fost facute presiuni mari asupra organizatiei militante islamiste, Hamas, sa adopte o pozitie moderata, sa recunoasca existenta statului Israel si sa se implice in procesul de pace in Orientul Mijlociu.

Grupul militant palestinian, care este in curs de formare a noului guvern ca urmare a recentei sale victorii in alegerile parlamentare palestiniene, a refuzat insa sa se plece in fata acestor presiuni diplomatice facute de Rusia - una dintre puterile cu rol de negociator in procesul de pace din Orientul Mijlociu. Hamas a respins, insa, in egala masura si apelul facut de liderul Al-Qaeda de a continua lupta armata.

In mesajul sau video, Ayman Al-Zawahiri a spus ca nici un palestinian nu are dreptul sa cedeze nici macar o plama de pamant.

Dar, in ultima zi a vizitei facute la Moscova, liderul politic al Hamas, Khaled Meshaal, a spus ca gruparea sa nu are nevoie de serviciile Al-Qaeda.

"Hamas are propria viziune", a spus el. "Miscarea noastra actioneaza intotdeauna in interesul poporului palestinian si isi schimba strategia dupa o gandire foarte atenta".

Hamas spera ca vizita sa - in premiera - la Moscova ii va conferi legitimitate in ochii comunitatii internationale si va conduce la contacte viitoare cu alte natiuni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.