Semnal de alarma: gruparile teroriste se inmultesc exponential

Treizeci de grupari teroriste au aparut dupa 11 septembrie 2001, eforturile Statelor Unite de a combate amenintarea fiind astfel ingreunate, a declarat generalul Robert Caslen, directorul adjunct al Pentagonului pentru razboiul impotriva terorismului, relateaza Washington Times, in editia electronica. "Nu le anihilam mai rapid decat apar", a subliniat el, avertizand ca acest razboi ar putea dura zeci de ani.

Caslen a spus ca in urma cu doi ani Departamentul Apararii nu avea o definitie clara a naturii acestui razboi si, in plus, administratia avea strategii diferite, pentru ca fiecare departament avea propria perspectiva asupra lucrurilor. Departamentul Apararii a definit in cele din urma natura razboiului impotriva terorismului, a spus el. Potrivit generalului, inamicul este "o miscare transnationala de organizatii extremiste, retele si indivizi care folosesc violenta si terorismul drept mijloace de a-si atinge scopurile". Generalul a subliniat ca nu este vorba despre o insurgenta globala. "Nu putem spune ca este o insurgenta globala, pentru ca nu are o comanda si un control centralizate", a explicat el.

Cu toate acestea, grupari precum Al-Qaida incearca permanent sporirea capacitatilor, a subliniat Caslen. "Noi, cei din Pentagon, suntem in urma adversarilor nostri in ceea ce priveste folosirea comunicatiilor - fie pentru a recruta sau a antrena", a spus el. Comparativ cu jihadurile istorice sau razboaiele musulmane indelungate, acest conflict "este accelerat, din cauza capacitatii in materie de comunicare", a precizat generalul.

Generalul a mai spus ca obiectivul extremistilor este retragerea fortelor americane din Irak, crearea unui stat radical guvernat de legea islamica, inlaturarea a ceea ce ei considera drept Guvernele apostate ale Iordaniei, Siriei, Arabiei Saudite, Kuweitului si Egiptului, precum si distrugerea Israelului. Insa inamicul are si puncte slabe. "Ideologia nu este populara in randul majoritatii, fie ea si musulmana. Trebuie sa ii subminam sustinerea, amplificand fortele moderate si combatand comportamentul represiv si corupt al inamicului", a conchis generalul.

Risc latent

Pe de alta parte, controversa declansata de caricaturile cu profetul Mahomed pare sa se incheie, dar directorul Europol, Max-Peter Ratzel, avertizeaza ca exista riscul latent al comiterii unor atentate in tari europene, informeaza Reuters. Caricaturile, publicate initial anul trecut de un cotidian danez si reproduse anul acesta in alte tari, au declansat proteste in intreaga lume din partea musulmanilor care cred ca reprezentarea profetului este o blasfemie. Zeci de persoane au murit in protestele violente din Africa si Asia.

"Exista un pericol latent si o amenintare latenta. Ele pot fi indreptate spre Danemarca sau spre Uniunea Europeana", a afirmat Max-Peter Ratzel. El a atras atentia ca orice tara membra UE ar putea fi vizata, inclusiv cele care detin Presedintia UE, Austria in primul semestru si Finlanda in al doilea. "Avem o larga varietate de posibile reactii din partea teroristilor, din partea radicalilor; este foarte, foarte greu sa anticipam care va fi urmatoarea tinta", a spus el. Ratzel a cerut Uniunii Europene sa traga concluzii din rapiditatea cu care s-au extins protestele. "Am avut unele indicii, dar tardive", a spus Ratzel referindu-se la semnalele ca gruparile radicale au profitat de aceasta situatie.

In Danemarca, un grup de musulmani care s-a opus protestelor violente a anuntat ca doreste promovarea democratiei pentru combaterea atitudinilor fanatice in intreaga lume.

Naser Khader, membru al Parlamentului danez si fondatorul Miscarii Musulmanii Democrati, a afirmat ca a stabilit contacte cu asociatii similare din Statele Unite, Canada, Australia, Marea Britanie, Franta, Spania, Norvegia, Maroc, Tunisia si Siria.
Ratzel a declarat ca autoritatile din spatiul UE au realizat un schimb de informatii in legatura cu riscurile care persista dupa publicarea caricaturilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.