Atentatul impotriva Papei Ioan Paul al II-lea din 1981 a fost comandat de KGB, a concluzionat o comisie parlamentara italiana. Si serviciile secrete bulgare au fost implicate

"Aceasta comisie considera, fara nici o urma de indoiala, ca liderii Uniunii Sovietice au avut initiativa de a-l elimina pe Papa Karol Wojtyla" scrie in raport. Comisia parlamentara a ajuns la concluzia ca Papa era considerat un pericol de sovietici deoarece sprijinea miscarea sindicala Solidaritatea din tara sa natala, Polonia.

Filiera bulgara

Raportul arata ca in tentativa de asasinat au fost implicate si "unele elemente" din serviciile secrete bulgare, dar numai pentru a distrage atentia de la cele sovietice. La procesul organizat in 1986, procurorii italieni nu au reusit sa dovedeasca implicarea serviciilor bulgare. Turcul Mehmet Ali Agca, cel care a tras asupra Papei in Piata Sf. Petru, la 13 mai 1981, a fost arestat la citeva minute dupa atentat. Serghei Antonov, fost sef al biroului liniilor aeriene bulgare din Roma, acuzat atunci de complicitate cu Agca, a sustinut ca in timpul atentatului se afla la birou.

O fotografie prezentata ca proba de procurori, in care aparea Antonov in Piata Sf. Petru la momentul tentativei, a fost respinsa de aparare, care a sustinut ca bulgarul se afla la birou atunci. "Am dat fotografiile unor experti independenti care le-au analizat computerizat si au ajuns la concluzia ca barbatul respectiv era Antonov", a declarat seful comisiei parlamentare, senatorul Paolo Guzzanti.

Rusii si bulgarii neaga italienii

"Toate declaratiile privind participarea vreunor servicii speciale sovietice, inclusiv cele de informatii externe, la atentatul impotriva Papei sint complet absurde si nu au nimic comun cu realitatea", a declarat purtatorul de cuvint al Serviciilor Secrete Externe ruse, Boris Labusov. "Pentru Bulgaria, acest caz s-a inchis o data cu decizia tribunalului din martie 1986", a spus purtatorul de cuvint al Ministerului bulgar de Externe, Dimitar Tsanchev.

Acesta s-a referit si la comentariile Papei din timpul vizitei sale in Bulgaria, in 2002, conform carora Ioan Paul al II-lea nu a crezut niciodata in conexiunea bulgara. Totusi, Guzzanti a declarat ca au decis sa reinvestigheze cazul tentativei de asasinat dupa publicarea cartii de memorii a Papei. In carte, Papa scria ca a fost tot timpul convins ca atentatul nu a fost initiativa lui Agca si ca "altcineva l-a pus la cale si altcineva l-a comandat". Agca a declarat cind a fost arestat, ca atentatul a fost comandat de sovietici, dar ulterior si-a retras declaratiile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.