In insula germana Ruegen - din Marea Baltica - s-a descoperit prima pisica moarta in urma infectarii cu virusul gripei aviare

Cadavrul pisicii a fost descoperit la sfarsitul saptamanii si este primul caz confirmat din Germania de mamifer contaminat cu tulpina H5N1 a virusului. Pe insula Ruegen s-au gasit mai bine de o suta de pasari moarte - infectate cu aceeasi tulpina a virusului.

Testele realizate de laboratorul veterinar national al Germaniei au confirmat faptul ca pisica fusese contaminata cu tulpina H5N1 a virusului gripei aviare. Urmeaza sa fie facute si alte teste inainte de a se sti cu siguranta daca este exact aceeasi tulpina care a provocat moartea mai multor oameni in Extremul Orient si in Turcia.

Expertii germani i-au avertizat pe posesorii de pisici sa le tina in casa daca locuiesc aproape de focarele de gripa aviara depistate in tara.

Un expert a spus chiar ca ar trebui sa li se interzica pisicilor sa doarma in aceesi incapere cu stapanii lor pentru a evita pericolul infectarii oamenilor.

Autoritatile sanitare din Germania au precizat ca au fost cazuri de deces in randul felinelor din gradinile zoologice din Asia din cauza ca au fost hranite cu pasari contaminate cu gripa aviara. Pana acum nu exista nici un caz confirmat de transmitere a virusului de la o pisica infectata la om.

Pe insula Ruegen din Germania unde a fost gasit cadavrul pisicii s-au descoperit - in ultimele doua saptamani - si peste o suta de pasari salbatice infectate cu virusul gripei aviare.

Inlaturarea cadavrelor a fost facuta de armata, iar insula a fost partial inchisa circulatiei.

Focare de gripa pasarilor s-au mai descoperit si in alte locuri de-a lungul coastei baltice a Germaniei, precum si in zona lacului Bodensee dintre Germania si Elvetia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.