Bosnia cere daune pentru crimele comise in cursul razboiului din anii 90. Serbia sustine ca nu exista dovezi care sa o acuze. Primul proces de genocid intre doua state incepe luni la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Bosnia a intentat procesul in 1993 si cere daune statului Serbia si Muntenegru, acuzand Belgradul ca ar fi responsabil de genocidul comis pe teritoriul sau in timpul razboiului bosniac de la inceputul anilor '90, conducand operatiuni de epurare etnica si exterminandu-i pe cetatenii bosniaci. Belgradul se apara spunand ca nu exista dovezi care sa demonstreze ca poporul sarb ar fi avut intentia sa comita genocid.

Bosnia vrea ca judecatorii de la Haga sa stabileasca faptul ca in razboiul din anii 90 a avut loc un genocid. Daca va reusi acest lucru, Bosnia va cere daune Serbiei, daune care ar putea fi de ordinul a miliarde de dolari.

Phon van den Biesen, unul dintre avocatii Bosniei, a declarat ca: "au distrus cartiere importante din fiecare oras, ceea ce face dificila intoarcerea acasa a populatiei non-sarbe. Distrugerile care au avut loc dupa preluarea controlului oraselor bosniace sunt enorme".

Masacrul de le Srebrenita, punctul cheie al acuzarii

Pledoaria Bosniei se va concentra in special pe masacrul de la Srebrenita, din 1995, care a fost deja declarat ca "genocid" de Tribunalul pentru Crime de Razboi pentru fosta Iugoslavie.

Emir Suliagici este un bosniac musulman care a supravietuit campaniei impotriva orasului Srebrenita. Pentru Emir Sulagici, procesul intentat de tara sa nu este despre daune de miliarde de dolari, ci despre responsabilitate.

"Nu cred ca toti sarbii sunt vinovati de aceste crime, insa cred ca societatea sarba in intregul ei este responsabila pentru ce s-a intamplat", spune Emir Sulagici.

"Cred ca regimul Milosevici si-a gasit aliati si parteneri in pozitii semnificative ale fiecarui segment al societatii: in media, in armata, in oamerii de cariera, in clasa politica, in politie, in serviciile secrete, printre doctori si profesori, soferi si instalatori."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.