Editura care a publicat "Codul lui Da Vinci", roman care s-a bucurat de un important succes international, este data in judecata la Londra pentru presupus plagiat. Doi scriitori a caror lucrare a fost publicata in 1982 sustin ca povestea lui Dan Brown s-a inspirat din teoriile expuse in cartea lor. "Codul lui Da Vinci" a fost publicat in martie 2003. Iar de atunci s-a vandut in peste 30 de milioane de exemplare in toata lumea si a fost tradus in peste 40 de limbi, inclusiv in limba romana.

Avem de-a face cu un fenomen editorial de prima mana. Autorul romanului, Dan Brown, a devenit un om foarte bogat iar editura care i-a publicat cartea in Statele Unite, Random House, a facut, de asemenea, un profit serios. In plus, filmul realizat pe baza romanului va avea premiera mondiala la mijlocul lunii mai.

Este povestea unui profesor american care descopera dovezi ca Iisus Hristos ar fi fost casatorit cu Maria Magdalena si ar fi avut urmasi a caror linie genealogica poate fi urmata pana in ziua de azi.

Iar acum Michael Baigent si Rachel Leigh, autorii unei lucrari de non-fictiune "Sfantul sange, Sfantul Graal", au dat in judecata editura Random House, la inalta Curte din Londra, sub acuzatia de plagiat.

Interesant este ca aceeasi editura a publicat si cartea lor semnata si de un al treilea autor, Henry Lincoln, care insa nu este implicat in proces.

Nu exista nici o indoiala ca romanul controversat al lui Dan Brown acopera, in parte, acelasi teritoriu care si cartea din anii '80.

Ceea ce va trebui sa decida tribunalul londonez este daca drepturile de autor ale celor trei au fost incalcate. si daca da, in ce masura.

Cazurile care ridica probleme privind proprietatea intelectuala sunt dificile si tocmai de aceea acesta este urmarit cu si mai mult interes. Procesul a inceput luni si se asteapta ca un verdict sa poata fi dat in aproximativ doua saptamani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.