Un subiect din mass-media israeliana care a reusit sa trezeasca in ultimele zile un interes mai mare sau cel putin egal cu speculatiile privind rezultatele viitoarelor alegeri legislative priveste o serie de declaratii ale unor oficiali din armata israeliana referitoare la un atac Al Qaeda asupra Israelului.

Potrivit acestor declaratii, armata israeliana si serviciul de informatii intern detin o serie de probe care demonstreaza intentia Al Qaeda de a ataca Israelul in luna octombrie a acestui an. Dupa ce primele informatii au fost date in presa sub protectia anonimatului si opinia publica a inceput sa faca diverse speculatii pe marginea acestui subiect, oficialii israelieni s-au vazut nevoiti sa faca anumite precizari.

Vice-comandantul Fortelor Armate Israeliene, Moshe Kaplinski, a confirmat informatiile aparute, in cadrul unei scurte conferinte de presa tinute la forumul oamenilor de afaceri din industria de armament, ce a avut loc zilele trecute.

"Este adevarat, Al Qaeda intentioneaza sa
declanseze un atac asupra Israelului in luna octombrie. Cunoastem existenta unor baze de pregatire Al Qaeda in Liban, Siria, Iordania si pregatirea unor noi baze in West Bank." De asemenea, Kaplinski a mai facut referire la o serie de atentate anterioare a caror responsabilitate apartine tot organizatiei teroriste conduse de Bin Laden: septembrie 2004 - desertul Sinai, asupra unor localitati israeliene; iulie 2005 desertul Sinai; august 2005 - portul Aquaba, asupra unor nave americane; octombrie 2005 - portul Alenia, Turcia, asupra unor nave israeliene.

Conform lui Kaplinski, creierul acestor atacuri este Zarqawi, numarul 2 in ierarhia Al Qaeda. Planul acestuia ar fi sa atace concomitent mai multe tinte israeliene: orasul Eilat, situat la granita cu Egiptul, puncte ale armatei din desertul Sinai si portul Aquaba. Toate acestea cu sprijinul gruparii Hamas, recent desemnata sa formeze noul guvern Palestinian.

Unii comentatori sunt de parere ca informatiile aparute fac parte dintr-un scenariu menit sa schimbe intentiile de vot ale israelienilor in favoarea partidului Likud, care prin vocea liderului sau, Benjamin Netaniahu, promite riposte dure din partea Israelului asupra oricarei tentative de amenintare a securitatii statului. Actualul guvern alcatuit din membrii partidului Kadima prefera insa sa mai astepte. Vizita secretarului de stat Condoleezza Rice, in Orientul Mijlociu, nu pare sa schimbe foarte mult datele problemei.

Indiferent de decizia Statelor Unite de a solicita Autoritatii Palestiniene returnarea unui fond de 50 milioane de dolari destinat dezvoltarii infrastructurii in Fasia Gaza, Egiptul si Arabia Saudita vor continua sa sprijine financiar Autoritatea Palestiniana. Ministrul de externe egiptean a solicitat rabdare fata de gruparea Hamas, fiind convins ca aceasta isi va schimba atitudinea si se va responsabiliza, dar ca aceasta schimbare are nevoie de timp.

Acelasi rezultat l-a avut si intalnirea lui Shimon Peres, fost ministru de externe al Israelului si lider al partidului Avoda, cu presedintele egiptean Hosni Mubarak: aveti rabdare! Tentativa de izolare in regiune a gruparii Hamas de catre Statele Unite ar putea avea un ecou mai puternic in Emiratele Unite, mai ales dupa ce 6 porturi americane au fost date spre administrare companiei DP World, cu sediul in Emirate. DP World a cumparat deja societatea britanica P&O Ferries, care avea contract pentru cele sase porturi, tranzactie care provoaca un mare scandal in Statele Unite. Insa, semnele schimbarii la fata a gruparii Hamas intarzie sa apara, formarea noului guvern palestinian treneaza, negocierile cu alte partide pentru formarea unei coalitii fiind intrerupte pentru moment.

Liderii Hamas nu par insa a fi ingrijorati de riscurile la care se expun. Evolutiile in Orientul Mijlociu sunt extrem de rapide in ultimele luni si previziunile pe termen lung tot mai dificile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.