Premierul irakian Ibrahim Jaafari a solicitat liderilor religiosi siiti si suniti sa se roage pentru pace si unitate. Circulatia a fost intrerupta in cursul diminetii de vineri la Bagdad. Masura a fost luata intr-o incercare de a opri multimile de credinciosi care se deplaseaza in fiecare vineri la Moschei sa atace reprezentantii factiunilor rivale.

Violentele din ultimele zile, generate de distrugerea templului siit Askari, s-au soldat cu peste 130 de morti. Conducerea irakiana, confruntata cu perspectiva evidenta a izbucnirii unui razboi civil, a trimis un numar record de politisti si soldati in strada.

Intreruperea circulatiei in cursul diminetii pare sa fi avut efect, pentru ca preconizatele ciocniri dintre siitii si sunitii care ieseau la rugaciune nu s-au produs.

Ministrul irakian de externe, Hoshiar Zebari, afirma ca executivul trateaza situatia cu toata responsabilitatea. "Guvernul, premierul, presedintele precum si liderii religiosi din intreaga tara sunt hotarati sa opreasca degenerarea evenimentelor. Este cea mai periculoasa provocare la adresa stabilitatii interne de pana acum", spune seful diplomatiei irakiene.

Unii lideri religioosi, siiti si suniti, au dat vina unii pe altii pentru valul de violente. Chiar si liderul suprem al siitilor, aiatolahul al Sistani, cunoscut drept moderat, a fost acuzat ca a alimentat sentimentele de razbunare dupa distrugerea moscheii din Samara.

Insa influentul cleric musulman Moqtada al Sadr, un campion al rezistentei impotriva fortei de coalitie, a fost cel care a cerut ambelor factiuni religioase sa inceteze atacurile reciproce.

"Vreau sa ma adresez mujahedinilor si rabdatorului popor irakian. Ocupatia e cea care starneste disensiuni. Nu permiteti sa ne fie subminata unitatea si solidaritatea. Sunt atacate moschei siite si sunite, ca si cum am fi dusmani, desi suntem frati", spune clericul.

De altfel, acesta a cerut militiilor sale inarmate sa protejeze si lacasurile de cult ale sunitilor in fata agresiunii.

Presedintele irakian Jalal Talabani a convocat toate partidele la o reuniune de urgenta, insa sunitii au refuzat, nemultumiti de lipsa de protectie care a permis atacarea moscheilor lor. Speranta e ca valul de violente sa fie acum calmat, pentru ca atentia sa se indrepte din nou asupra eforturilor de formare a guvernului, deocamdata blocate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.