Prin numirea cardinalului Zen din Hong Kong, Papa Benedict al XVI-lea demonstreaza hotarire in relatia cu China

"Acest lucru demonstreaza ca statul chinez e o prioritate pentru Papa", a spus cardinalul Joseph Zen cind a aflat de numirea sa drept cardinal. Beijingul a declarat ca "a luat nota" de numire, "sfatuindu-l" pe Zen sa nu se implice in politica. Cardinalul Zen, "vocea independenta a catolicilor din China", cum il descria ziarul italian "Awenire", a declarat insa ca e "greu sa ma schimb la peste 70 de ani".

Liderul catolic de la Hong Kong este un oponent declarat al Partidului Comunist din China: "Partidul Comunist vrea sa controleze totul, inclusiv mintile si inimile cetatenilor, declara Zen in urma cu citeva zile. El a fost numit miercuri cardinal alaturi de alti 14 episcopi catolici, facind acum parte din "Colegiul Cardinalilor", grupul de prelati care il vor alege pe urmatorul papa. Zen a primit vestea ca o mare surpriza: "Imi facusem planurile. La aproape 75 de ani ma gindeam la retragere. Acum lucrul asta nu se va mai intimpla (...), voi respecta ordinele primite. Poate ca Papa va avea nevoie de sfaturi din cind in cind. E multa treaba de facut in China", a declarat el ieri pentru AsiaNews.

Vatican contra Beijing

China si Vaticanul au rupt legaturile diplomatice in urma cu 55 de ani, cind comunistii au preluat puterea la Beijing. Catolicii din China sint impiedicati de guvern sa recunoasca autoritatea Papei. Circa opt milioane de catolici chinezi sfideaza insa interdictia Beijingului si isi impartasesc credinta in biserici secrete, multi dintre ei fiind arestati pentru acest lucru. Alte cinci milioane de catolici din China merg la biserici patronate de stat, unde autoritatea Papei nu e recunoscuta. Hong Kong, fosta colonie britanica, retrocedata catre China in 1997, are un statut special, cei peste un sfert de milion de catolici bucurindu-se de libertate religioasa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.