Violentele sectare din Irak au luat amploare dupa atacul de miercuri asupra unuia dintre monumentele sfinte ale musulmanilor siiti, templul Askari, din Samara. Circa 50 de persoane au fost ucise la Bagdad, in ciuda apelurilor la calm transmise de liderii politici si religiosi.

Saptamana de doliu care marcheaza distrugerea templului Askari a inceput cu un val de proteste si violente, nu doar in capitala irakiana ci in intreaga tara.

Zeci de moschei ale sunitilor au fost atacate de siiti furiosi. in Basra, atacatori imbracati in haine de politisti au ucis 11 detinuti suniti, pe care i-au rapit dintr-o inchisoare.

Politia a anuntat uciderea a trei jurnalisti ai postului Al Arabya, care se deplasau spre Samara pentru a relata de la moscheea atacata.

La Bagdad au fost impuse restrictii de circulatie, dupa ce politia a recuperat cadavrele a 50 de persoane, ucise cu focuri de arma pe timpul noptii. E pentru prima data cand liderii irakieni vorbesc in mod deschis despre posibilitatea reala a unui razboi civil.

Liderul religios al musulmanilor siiti, Aiatolahul Al Sistani, a facut un apel la calm, insa a admis ca unii dintre credinciosi ar putea sa isi piarda cumpatul si sa treaca la acte de razbunare, in fata unei provocari atat de serioase.

Intrebarea care se pune acum este daca acest val de noi atacuri este desfasurat de insurgenti care doresc sa creeze si mai multa instabilitate, sau de elemente ale comunitatii siite care a caror rabdare a ajuns la capat si care nu mai asculta de apelurile la calm ale liderilor politici si religiosi.

Filmul evenimentelor de miercuri

Potrivit martorilor oculari, un grup de barbati inarmati a sosit la primele ore ale diminetii la moscheea Askari. Cei cinci paznici au fost imobilizati, dupa care atacatorii au plasat incarcaturi explozive in interiorul cladirii.

Se relateaza ca explozia a daramat o parte din cupola aurita a templului, considerat un element de referinta al artei musulmane.

Moscheea adaposteste mormintele a doi imami siiti, descendenti directi ai profetului Mahomed. Ea atrage in fiecare an mii de pelerini.

Un mare numar de demonstranti s-a adunat in fata moscheii, cerand prinderea si judecarea vinovatilor. Unii dintre siitii care participa la manifestatie spun ca nu vor ezita sa isi faca dreptate singuri, daca investigatia autoritatilor nu produce rezultate rapide.

Dupa explozie, trupele americane si irakiene au declansat o serie de raiduri in Samarra, in incercarea de a-i identifica pe atentatori. O organizatie sunita care se ocupa de protectia monumentelor religioase a condamnat atacul, si a trimis o delegatie in regiune pentru a investiga situatia.

Alegerea obiectivului demonstreaza ca insurgentii isi intensifica eforturile de a declansa un val de violente sectare in Irak, ceea ce ar compromite eforturile de formare a unui guvern de uniune nationala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.