Prabusirea acoperisului pietei Baumanski din centrul Moscovei a facut cel putin 35 de morti si 29 de raniti si mai multe persoane raman inca blocate sub daramaturile acestei cladiri concepute de acelasi constructor care a ridicat si parcul acvatic Transvaal, distrus in urma unui incident similar petrecut in februarie 2004. Acest bilant provizoriu a fost indicat de echipele de interventie aflate la fata locului, care estimeaza ca aproximativ 10 persoane se gasesc sub daramaturi. Mai multi raniti spitalizati sunt in stare grava, conform aceleiasi surse.

Accidentul s-a produs la ora 05,20 locala (02,20 GMT), la o ora la care piata cu o suprafata de aproximativ 2.000 m2 nu era deschisa cumparatorilor, dar comerciantii isi incepusera deja activitatea. Acoperisul pietei Baumanski, situata la est de centrul Moscovei, s-a prabusit ca urmare a importantelor caderi de zapada. Majoritatea victimelor sunt originare din Caucaz si din Asia centrala, azeri si georgieni in special, acestia lucrand in numar mare in pietele din Moscova.

Primarul capitalei ruse, Iuri Lujkov, a indicat ca ipoteza unui act terorist este exclusa in proportie de 90%. Astfel de ipoteze sunt lansate adesea in Rusia, tinta in ultimii ani a mai multor atacuri teroriste soldate cu sute de morti, atacuri atribuite de autoritatile ruse separatistilor ceceni. Potrivit martorilor aflati la locul accidentului, mai multe persoane aflate sub ruinele cladirii au putut face apel la echipele de salvare prin intermediul telefoanelor mobile. Echipele de interventie, ajutate de caini, au reusit astfel sa identifice mai multe locuri unde se gasesc supravietuitori, avansand prudent si degajand daramaturile cu mana, fara a recurge la vehicule, pentu a evita provocarea prabusirii zidului.

Constructorul pietei Baumanski, data in exploatare in 1975, este Nodar Kanceli, acelasi care a proiectat si cladirea parcului acvatic Transvaal din Moscova, al carei acoperis s-a prabusit in februarie 2004, provocand 28 de morti si peste 200 de raniti. El a fost urmarit in justitie pentru "neglijenta care a provocat moartea mai multor persoane".

Intr-o declaratie pentru RIA Novosti, Nodar Kanceli a declarat ca accidentul din piata Baumanski a fost cauzat probabil de o "exploatare necorespunzatoare" a cladirii. El a indicat ca mai multe puncte volante de vanzare fusesera instalate abuziv pe platforma unui mezzanin ce era amplasat la partea inferioara a acoperisului. Nodar Kanceli nu a exclus ca si zapada care nu a fost curatata de pe acoperis ar fi putut juca un rol important in accidentul de ieri dimineata.

Constructorul a evocat de asemenea si o posibila corodare a cablurilor care sustineau acoperisul. La randul sau, procurorul Mos-covei, Anatoli Zuev, a precizat ca ancheta declansata in aces caz porneste de la trei ipo-teze - exploatare improprie a cladirii, prabusire sub greutatea zapezii si defect de constructie. Acoperisul pietei, cu un diametru de 80 de metri, cu o conceptie originala, nu era sustinut de nici un pilon la interior. Aceasta cupola relativ usoara din beton armat precomprimat, partial concava, era fixata doar prin cabluri. Piata a fost inaugurata in 1975. Capitala rusa se pregateste sa celebreze Ziua nationala a Aparatorilor Patriei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.