Gunter Verheugen, comisar european pentru Industrie si fost comisar pentru Extindere, crede ca o uniune politica europeana va fi posibila abia in urmatorii 20 de ani. Intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, Verheugen sublinia insa ca o uniune politica la nivel european va fi posibila, dar nu la nivelul tuturor statelor actualmente membre ale Uniunii. Unele state vor accepta sa aiba competente comune in domeniul economic si financiar, poate chiar la nivelul afacerilor juridice, altele nu", a adaugat el.

El a evocat, de asemenea, posibilitatea crearii unui "grup central" european, o asa-zisa "eurozona", in care sa fie implicate anumite state membre ale Uniunii, avand competente in domeniile enumerate mai sus, cu posibilitatea atragerii si a altor state. Acest proiect, de origine germana, datand de prin anii '90, si-a atras destul de repede adepti, cum ar fi Franta sau Belgia. Comisarul european face referiri si la o viitoare extindere a Uniunii, vizand statele din Balcanii de Vest, Turcia, Elvetia sau Norvegia, dar excluzand state precum Ucraina, Georgia, Armenia si Rusia. "In 20 de ani, toate statele europene vor fi membre ale Uniunii, cu exceptia fostelor republici sovietice", a prognozat Verheugen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.