Un studiu prezentat la reuniunea Asociatiei Americane pentru Progresul stiintei de la Saint Louis aduce dovezi ca topirea calotei glaciare a Groenlandei in mare are loc intr-un ritm mai rapid decit se crezuse.

Efectele ar putea fi dramatice

Pana recent se crezuse ca va dura 1000 de ani pana la topirea ghetarilor din Groenlanda - ceea ce va provoca ridicarea cu sapte metri a nivelului marii.

Dar noi cercetari facute de NASA - cele mai cuprinzatoare intreprinse vreodata - arata ca fenomenul ar putea avea loc mult mai curand.

In ultimii 10 ani viteza de topire s-a dublat, din cauza cresterii temperaturilor iar apele s-ar putea ridica mai repede decat s-a estimat.

Cel mai mare expert britnic in domeniu, profesorul Chris Rapley, a explicat ca inundatiile ar putea deveni tot mai frecvente si a sugerat ca s-ar putea ca, la un moment dat in viitor, multe orase mari, printre care Londra, sa trebuiasca mutate din actualele lor locatii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.