Comisia Europeana propune infiintarea, pana in 2007, a unor echipe mobile de medici, translatori si experti in imigrare, ca reactie rapida la afluxurile de imigranti si persoane in cautare de azil, informeaza Reuters.

Dat fiind ca Uniunea Europeana este o destinatie preferata de imigranti, iar unele state membre precum Malta si Slovacia se confrunta cu un numar tot mai mare de imigranti, un raport al Comisiei indeamna statele membre sa "exploreze posibilitatea infiintarii unor echipe de experti pentru a se ocupa de problemele carora statele membre vor trebui sa le faca fata in situatii de presiune". Documentul cere ca unitatile de reactie rapida sa fie pregatite pana la jumatatea anului viitor.

Ele urmeaza sa acorde ajutor prin centrele de primire de urgenta, vor procesa cererile de azil, vor oferi transport, servicii de traducere si ingrijire medicala. Este preconizata, de asemenea, crearea unei echipe de experti specializati in legislatia privind acordarea de azil a statelor care s-ar putea confrunta cu afluxuri neasteptate sau mai frecvente de imigranti. Ministrii de Interne ai UE, reuniti in ianuarie la Viena, au sprijinit ideea infiintarii unitatilor de interventie rapida si au promis o aliniere a politicilor referitoare la imigrare si la azil. Oficialii urmeaza sa studieze raportul Comisiei la 21 februarie. In context, Reuters releva ca ambarcatiuni, la bordul carora uneori se afla sute de imigranti ilegali, sosesc frecvent in Lampedusa, insula situata la doar 120 de kilometri de Tunisia.

Numai intr-o singura zi din luna mai anul trecut, au sosit circa 600 de imigranti. Un membru al Comisiei a afirmat ca Malta, care s-a confruntat cu sosirea a 1.800 de imigranti ilegali in 2005, cere de mai bine de un an ajutorul UE, declarand ca nu are resursele necesare pentru a face fata situatiei. Comisia Europeana va cere statelor membre UE sa colaboreze la stabilirea, pana la finele acestui an, a unei liste a tarilor considerate indeajuns de "sigure", astfel incat cererile de azil care vin de aici sa fie considerate, in prima instanta, ca fiind nefondate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.