Virusul a fost identificat pentru prima data la lebede in Viena. Si Iranul a raportat 135 de lebede moarte din cauza H5N1 in nord-vestul tarii. Totodata, Germania a descoperit in zona Rugen, alte 28 de pasari moarte din cauza gripei aviare. Virusul letal a ajuns si in India, unde a fost identificat la 50 de mii de pasari domestice moarte in statul Maharashtra. De asemenea, in India exista suspiciuni de gripa aviara la om: 8 persoane fiind testate. Tot mai multe state si orase din intreaga lume sunt atinse in fiecare zi de gripa aviara.

Pentru prima data, autoritatile veterinare au confirmat prezenta virusului H5N1 in capitala Viena la lebede gasite moarte. In acest context, ministerul austriac al Sanatatii a ordonat inchiderea in cotete a tuturor pasarilor domestice. Alerta s-a dat si in Franta unde H5 a fost identificat la o gasca salbatica, iar medicii veterinari spun ca mai mult ca sigur este vorba despre virusul inalt patogen al gripei aviare.

Totodata, Germania a depistat alte 28 de cazuri de gripa aviara pe insula Rugen, din Marea Baltica. Echipe specializate au fost trimise acolo pentru a dezinfecta zona. Pe de alta parte, in Bulgaria exista un caz uman suspect de gripa aviara. Un barbat de 32 de ani din satul Preslavti, a fost plasat in carantina. Pe de alta parte, Iranul a raportat peste 100 de cazuri de H5N1 la lebede gasite moarte in nord-vestul tarii.

Autoritatile de la Teheran au facut apel la calm, spunand ca gripa aviara a fost descoperita in salbaticie, si nu la pasari de curte. Si India se confrunta pentru prima data cu virusul H5N1. Peste 50 de mii de pasari domestice au murit in statul Maharashtra in ultimele zile. Zona a fost pusa in carantina si autoritatile veterinare au inceput operatiunile de sacrificare si dezinfectare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.