Daca in anii trecuti, organizatia internationala Human Rights Watch obisnuia sa isi indrepte "atentia" spre China si Rusia, raportul de anul acesta tinteste clar spre Statele Unite si Organizatia Natiunilor Unite. Documentul de 500 de pagini mai remarca in plan general raspandirea conflictelor intre comunitati religioase si reprimarea miscarilor pentru drepturile minoritatilor sexuale. Dar, ceea ce iese in evidenta sunt criticile aduse Washingtonului si Organizatiei Natiunilor Unite. Primul este blamat pentru abuzurile comise de soldatii americani asupra detinutilor irakieni, iar organizatia mondiala pentru ca nu a reusit sa reduca dezastrul umanitar din Sudan.

Potrivit HRW, cele doua cazuri nu sunt comparabile, dar situatia drepturilor omului la nivel international va depinde de masurile care vor fi adoptate "pe de o parte pentru a se pune capat masacrului comis de guvernul sudanez in Darfur si pe de alta parte pentru desfasurarea unei anchete aprofundate si judecarea tuturor persoanelor responsabile pentru torturile si relele tratamente aplicate in Irak, Afganistan si la Guantanamo".

"Guvernul american este din ce in ce mai putin capabil sa sustina dreptatea la nivel mondial, pentru ca nu este in stare sa aplice justitia in propria-i ograda. Mai mult, atunci cand un stat atat de puternic precum America sfideaza legea, este o invitatie pentru alte tari sa faca la fel", a afirmat directorul executiv al organizatiei, Kenneth Roth. HRW a cerut administratiei americane sa numeasca un procuror special care sa conduca o ancheta privind functionarii americani care au participat la actele de tortura sau la aplicarea unor tratamente crude, inumane sau degradante, precum si asupra celor care le-au ordonat sau care se aflau in functii de conducere.

Context

Raportul organizatiei intervine cu numai cateva zile inainte de investitura oficiala a lui Bush pentru un nou mandat la Casa Alba, timp in care toata lumea buna de la Washington este preocupata de toalete si pregatiri. Mai mult, interviul acordat de Bush postului de televiziune ABC tocmai incerca sa mai ridice din popularitatea presedintelui republican. El i-a declarat Barbarei Walters ca regreta anumite "libertati in limbaj" pe care si le-a permis de-a lungul timpului. Un sef de stat "trebuie sa fie foarte atent la consecintele a ceea ce spune", a afirmat Bush, exprimandu-si, in felul sau, regretul pentru doua "scapari" de limbaj ce au fost intens vehiculate la momentul "producerii" - "Pe ei!", cu referire la irakienii care ataca militari americani, si angajamentul sau de a-l captura pe liderul terorist Ussama Bin Laden "mort sau viu". "Nu stiu daca asta se poate numi un regret, dar este cu siguranta o lectie ca un presedinte trebuie sa fie extrem de atent la cuvintele pe care le spune. Eu vorbesc uneori mai direct, asa ca tineti cont de asta. Nu stiu daca acest lucru se poate numi o confesiune, scuze sau altceva", a conchis presedintele.

De altfel, cota de popularitate a lui Bush ramane sub nivelul inregistrat in mod traditional de presedintii Americii. Un ultim sondaj de opinie publicat ieri de Institutul Pew din Washington atesta ca procentele obtinute in favoarea sa de presedintele SUA sunt mai mici decat cele realizate de predecesorii Bill Clinton, Ronald Reagan, Richard Nixon, Lyndon Johnson si Dwight Eisenhower inaintea inceperii celui de al doilea mandat al acestora. In acelasi timp, rata celor nemultumiti de politica promovata de George W. Bush este mai mare (43%) decat cele obtinute de predecesorii sai.

Alte state

Fiecare stat este analizat de raportul HRW. Situatia drepturilor omului s-a agravat in Egipt, Iran si alte state din Orientul Mijlociu, din cauza sporirii numarului de cazuri de tortura si intoleranta fata de opozantii politici. In Irak, "situatia drepturilor omului, deja foarte critica, s-a agravat o data cu sporirea numarului atacurilor rebelilor si a ripostelor fortelor americane si irakiene. Cele doua parti au comis incalcari grave ale dreptului referitor la conflictele armate", afirma organizatia.

Nici guvernele si institutiile Uniunii Europene nu se ridica la inaltimea traditiei lor istorice in materie de aparare a drepturilor omului, iar nivelul de protectie a acestor drepturi este in continua scadere, mai ales in ce-i priveste pe solicitantii de azil si pe imigranti. Sistemele de azil si procedurile de imigratie din noile state membre ale UE sunt insuficient dezvoltate si lipsite de resurse, subliniaza raportul. Documentul dat publicitatii joi remarca, totodata, "continua erodare a drepturilor fundamentale in Rusia, care submineaza dezvoltarea democratiei", ca si faptul ca razboiul din Cecenia intra in cel de-al saselea an, "cu numeroase abuzuri din partea ambelor tabere". Printre numeroasele probleme "cu vechime" ale Rusiei in materie de drepturile omului se numara tortura in cadrul politiei si practicile violente din armata, mentioneaza raportul.

Terorismul descentralizat

Pe de alta parte, un alt raport, de aceasta data al Consiliului national american al informatiilor, sustine ca reteaua terorista Al-Qaida va fi inlocuita in tot mai mare masura in urmatorii 15 ani de militanti musulmani "descentralizati", care vor profita de globalizare pentru a face recrutari si a organiza atentate. Potrivit raportului, Irakul ar putea fi o baza de recrutare pentru o noua categorie de militanti, care se vor dispersa si vor lua, treptat, locul membrilor Al-Qaida cu stagii in Afganistan. Documentul, realizat in cooperare cu peste 1.000 de experti de pe cinci continente, se refera totodata la asteptata afirmare a Chinei si Indiei in plan economic si politic, la impactul general al globalizarii, ca si la evolutia altor probleme ca statutul femeii, biotehnologia, armele de distrugere in masa, schimbarile climatice si institutiile internationale pana in 2020.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.