Sase civili israelieni au murit, iar cinci au fost grav raniti, joi seara, in urma unui atentat comis de trei kamikaze palestinieni la punctul de trecere Karni dintre Israel si Fasia Gaza. In paralel, teroristii au declansat un atac cu mortiere. Imediat, Fasia Gaza a fost izolata total, terminalul Karni fiind inchis, la fel marele punct de trecere Erez (din nord), in vreme ce Rafah (sud) era blocat de acum cinci saptamani, tot in urma unui incident similar. Autoritatile israeliene au stabilit ca operatiunea a fost pregatita minutios, atacatorii au plasat o suta de kilograme de explozivi langa zidul de beton care desparte partea palestiniana de cea israeliana din terminalul de marfuri.

Puternica deflagratie a provocat o bresa imensa, prin care s-au strecurat cei trei kamikaze, care au deschis imediat focul si au aruncat mai multe grenade. Pana sa fie lichidati de paznici, ei au ucis patru inspectori ai marfurilor si doi camionagii arabi israelieni. Atat victimele, cat si ranitii au varste intre 30 si 50 de ani, trei fiind din acelasi oras - Sderot. Karni e un punct strategic esential pentru supravietuirea economica a palestinienilor. Zilnic, sute de camioane ce transporta hrana si medicamente trec prin acest terminal, iar exporturile palestiniene tranziteaza prin Karni. De altfel, nu e singurul punct de acest gen vizat de teroristi, care, infiltrandu-se greu pe teritoriul israelian, isi concentreaza atentia asupra locurilor de trecere. Asa se explica faptul ca ei au atacat in cateva randuri Erez si alte puncte.

Este primul atentat dupa alegerile prezidentiale palestiniene de duminica. Fapt mai putin obisnuit, el a fost revendicat de trei grupuri: brigazile Martirilor Al-Aqsa, bransa inarmata a miscarii Al-Fatah (ce l-a avut drept candidat prezidential pe Mahmud Abbas), Brigazile Ezzedin Al-Qassam (ramura inarmata a organizatiei Hamas) si Brigazile Salaheddin (bransa inarmata a Comitetelor de Rezistenta Populara, din care fac parte principalele miscari palestiniene). Atacul dovedeste ca miscarea Al-Fatah, iesita invingatoare in scrutinul prezidential, nu controleaza practic bransa ei inarmata, in vreme ce miscarea Hamas si Comitetele de Rezistenta Populara, care au boicotat alegerile prezidentiale, au anuntat ca vor coopera cu presedintele Abbas, dar nu se vor dezarma si nu vor renunta la actiunile armate impotriva "ocupantului". Intr-un comunicat in care revendicau in comun atentatul, cele trei grupari precizau: "Vom continua sa va hartuim si sa va impiedicam sa dormiti pana cand veti parasi aceste pamanturi pe care le ocupati".

Acest atac "ilustreaza consensul in sanul factiunilor rezistentei privind Jihadul (razboiul sfant)". Evident, atentatul va complica enorm misiunea noului sef al Autoritatii Nationale Palestiniene si agenda proiectatei intalniri dintre Ariel Sharon si Abbas. De altfel, primele represalii israeliene n-au intarziat: doua elicopere de lupta au tras rachete impotriva unui imobil ce apartine Jihadului Islamic din Deir El-Balah, sudul Gazei. In vreme ce armata israeliana sustine ca, in imobil, se planificau atacuri antiisraeliene, palestinienii vorbesc de un centru medical dintr-o tabata de refugiati. Gravul incident survine cu putin inainte de investirea in functie a lui Abbas, care continua consultarile in vederea completarii echipei guvernamentale si a principalilor colaboratori, dintre care nu vor face parte cei ai lui Yasser Arafat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.