Organizatia Natiunilor Unite a cerut inchiderea imediata a bazei americane de la Guantanamo Bay, din Cuba. ONU a dat publicitatii un raport privind conditiile in care sunt tinuti prizonierii la baza Guantanamo.

Organizatia subliniaza ca Statele Unite ar trebui fie sa ii judece pe prizonieri, fie sa ii elibereze imediat. Potrivit anchetatorilor, tratamentul aplicat detinutilor in unele cazuri poate fi calificat drept tortura.

Statele Unite ale Americii au respins majoritatea acuzatiilor, afirmand ca anchetatorii ONU nici macar nu au vizitat baza Guantanamo Bay. Aproximativ 500 de persoane sunt inchise la baza americana de la Guantanamo. Multi dintre prizonieri au fost inchisi acum mai bine de patru ani.

Unul dintre anchetatori, raportorul special al ONU pe problema torturii Manfred Nowak, a declarat ca prizonierilor le sunt incalcate drepturile fiindca sunt inchisi de ani de zile fara sa fie pusi sub acuzare.

"Aceste persoane trebuie eliberate imediat sau ar trebui aduse in fata unui tribunal si judecate pentru invinuirile care li se aduc", a declarat Manfred Nowak la BBC.

Disputa privind liberul acces la Guantanamo

Vorbind la Londra inainte de publicarea raportului, inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Louise Arbour, a declarat ca nu poate sustine absolut fiecare recomandare facuta de autorii raportului- dar a subliniat ca nu vede prea multe alternative in afara de inchiderea bazei de la Guantanamo.

Raportul ONU cere guvernului american sa evite "orice actiuni care ar putea fi calificate drept tortura sau cruzime, tratamente inumane, degradante sau pedepse", inclusiv hranirea fortata a detinutilor aflati in greva foamei prin tuburi nazale.

Raportul atrage atentia mai ales asupra tacticilor de interogare autorizate de Departamentul de Stat american, subliniind ca acestea nu trebuie in nici un caz folosite.

In document se mai cere ca anchetatorilor ONU sa li se dea acces liber la toate cladirile bazei de la Guantanamo, inclusiv sa li se permita sa aiba discutii in privat cu detinutii.

Statele Unite i-au invitat pe inspectorii ONU la Guantanamo dar au refuzat sa le permita sa aiba discutii in privat cu prizonierii.

ONU subliniaza ca discutiile cu prizonierii sunt o conditie care nu va fi negociata si a refuzat sa trimita inspectori la Guantanamo.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.