Pericolul gripei pandeste Franta, unde autoritatile privesc posibila aparitie a virusului H5N1 ca pe un rau inevitabil, a relatat ieri publicatia electronica MigNews.

Pe lista tarilor afectate de virusului H5N1 au fost inscrise trei state: Germania si Austria (tari membre ale UE) si Republica Islamica Iran, care se margineste cu Azerbaidjan, Irak si Turcia, cea din urma confruntandu-se de mai multa vreme cu teribilul virus. Imbucurator este faptul ca in tarile mentionate nu s-a inregistrat nici un caz de gripa aviara la om, insa autoritatile au declarat ca se asteapta la ce este mai rau. In acest timp, specialistii incearca sa elucideze cauza mortii pasarilor din statele respective.

Dupa cum a declarat Ministerul agriculturii si protectiei consumatorului din Germania, cercetarile prealabile au relevat prezenta virusului gripei aviare la doua din cele patru lebede moarte descoperite in insula Rugen din Marea Baltica. Mostre ale pasarilor moarte au fost trimise spre reanalizare la un laborator din Marea Britanie. Tot acolo au fost trimise si mostre prelevate de la cadavrele pasarilor descoperite in Austria. Cu trei zile in urma, prezenta virusului H5N1 al gripei aviare a fost raportata in Italia si Grecia. In Italia, unde in prezent se desfasoara Olimpiada de iarna de la Torino, au fost descoperite opt lebede moarte in Sicilia, precum si in regiunea Calabria. Ministrul italian al sanatatii Francesco Torace a confirmat prezenta virusului H5N, inalt patogen, la pasarile moarte. Autoritatile italiene au adoptat masuri sporite de securitate la crescatoriile si fermele de pasari din tara. Politia italiana supravegheaza modul in care aceste masuri sunt respectate.

Zilele trecute, politia italiana a confiscat peste 80.000 de pui de gaina si 7.000 de oua de la fermele din sudul Italiei, unde au fost neglijate cerintele sanitare, informeaza publicatia Corriere della Sera. Urmatoarea victima a gripei aviare ar putea sa fie Franta, unul din cei mai importanti producatori europeni de pasari de curte. Dupa ce prezenta gripei aviare a fost confirmata in Austria, Agentia franceza pentru protectia alimentara AFFSA a avertizat ca tara a ajuns in zona de risc si a lansat un apel producatorilor locali sa nu lase libere pasarile de curte. Guvernul francez urmeaza sa dea publicitatii in cursul zilei de miercuri masurile de securitate suplimentare, in baza recomandarilor formulate de AFFSA. Aparitia unui focar al gripei aviare in Franta este doar o chestiune de timp, sustin specialistii AFFSA. "Suntem absolut neputinciosi in ceea ce priveste supravegherea migratiei pasarilor. Asta inseamna ca atunci cand acestea vor zbura inapoi din Africa in Siberia, Peninsula Scandinava si Groenlanda, gripa aviara va veni si la noi.

Multe pasari migratoare, fie ca vorba de turturele, vrabii sau gaste, traverseaza teritoriul Frantei si chiar fac aici popasuri," a spus un reprezentant al Agentiei mentionate. Medicii veterinari din cele 25 de tari ale UE se reunesc azi la Bruxelles pentru a dezbate problema extinderii gripei aviare in spatiul Uniunii Europene si posibilele masuri de preventie. Incepand cu anul 2003, cand a fost prima data depistat, virusul gripei aviare a ucis aproximativ 90 de persoane in tari din Asia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.