Compania de telefonie mobila, Vodafone, a primit cel mai serios avertisment de pana acum ca si-ar putea pierde licenta de operare in Grecia din cauza unui scandal de interceptare a convorbirilor telefonice ale unor politicieni de vaza. Unul dintre ei este insusi primul ministru, Kostas Karamanlis. El a promis astazi ca vor fi adoptate legi noi care vor asigura dreptul la viata privata al utilizatorilor de telefoane mobile. Noua legislatie va impune si pedepse mult mai aspre pentru interceptarea convorbirilor.

Dupa o intrevedere de urgenta, desfasurata la resedinta premierului, directorul istitutiei care supervizeaza sistemul de telecomunicatii, Nikitas Alexandridis, a avertizat ca guvernul intentioneaza sa ia masuri ferme inprivinta scandalului telefoanelor.

Intre ele: impunerea de sanctiuni pentru operatorii de telefonie mobila. Acestea vor include amenzi de pana la doua milioane de euro si suspendarea temporara, sau definitiva a contractului.

Vodafone este cea de a doua companie de telefonie mobila din Grecia - cu 4,4 milioane de abonati. Profitul sau de anul trecut in grecia a fost de aproximativ 2 miliarde de euro.

O sinucidere si multe semne de intrebare

Unii dintre politicienii din opozitie - ingrijorati ca ascultarea telefoanelor ar putea periclita securitatea nationala - sustin ca Vodafone ar trebui sa-si piarda licenta de operare din Grecia.

Din doua motive: unul ... ca i-a luat noua luni sa descopere sistemul de ascultare. Al doilea ca directorul executiv al companiei, George Koronias, a dezactivat sistemul cu doua zile inainte de a anunta guvernul despre existenta lui, impiedicandu-i pe expertii in computere sa afle de unde pornea, de fapt, sistemul de ascultare.

Guvernul a fost informat cu aproape un an in urma ca fusesera interceptate telefoanele mobile ale mai multor ministri - inclusiv al primului ministru, al comandantului armatei si ale sefilor serviciilor secrete si anti-tero. Ascultarea a inceput cu doua luni inaintea Olimpiadei de la Atena din august 2004.

Sistemul de supraveghere a fost gasit insa abia anul trecut cand - in urma unei anchete interne a companiei Vodafone - s-a descoperit ca in reteaua companiei fusese instalat ilegal un program care activa un sistem de interceptare a telefoanelor.

Procurorii investigheaza si moartea lui Costas Tsalikidis, unul dintre directorii tehnici ai companiei Vodaphone, care a fost gasit - spanzurat - cu o zi inainte ca directorul executiv Vodafone sa dea explicatii guvernului in legatura cu ascultarea telefoanelor.

Politia afirma ca Tsalikidis s-ar fi sinucis, dar avocatul familiei sustine ca a fost impins si asistat la sinucidere, daca nu chiar omorit.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.