Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si-a exprimat sprijinul fata de Danemarca in disputa provocata de publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, estimand ca libertatea de expresie nu poate fi compromisa. Intr-un interviu aparut in Jyllands-Posten, cotidanul danez care a publicat in septembrie 2005 caricaturile cu profetul Mahomed, seful executivului comunitar a insistat ca libertatea de expresie este "o valoare fundamentala" in Europa.

In opinia lui Durao Barroso, "este mai bine sa se publice prea mult decat sa nu existe libertate" de expresie. Este prima data cand presedintele Comisiei Europene vorbeste deschis pe tema crizei care a generat proteste de strada masive in tari musulmane dupa ce Jyllands-Posten a refuzat sa prezinte scuze pentru publicarea caricaturilor.

"Danemarca este o tara pe care o respectam, o tara in mod traditional deschisa, toleranta si libera, o tara cunoscuta pentru dialogul sau cu diferite culturi si civilizatii si, in acelasi timp, unul dintre cei mai mari contribuabili ai Europei cand este vorba de ajutorul pentru dezvoltare", a declarat oficialul european.

Exprimand deplina solidaritate a Comisiei Europene cu Danemarca, Durao Barroso s-a declarat "nelinistit" in legatura cu scenele transmise de televiziuni in care multimi furioase ardeau drapele daneze. "Nimic nu poate justifica violenta si trebuie sa le spunem celor care nu sunt de acord cu caricaturile ca libertatea de expresie nu este obiect de targuiala, ci o valoare fundamentala in societatea noastra europeana deschisa", a conchis presedintele Comisiei Europene.

Un caricaturist german, amenintAT cu moartea dupa ce a desenat fotbaliSti iranieni sub forma de kamikaze

Un caricaturist german pe teme politice de la cotidianul Tagesspiegel, Klaus Stuttmann, a primit amenintari cu moartea dupa ce a publicat o caricatura in care membrii echipei nationale de fotbal a Iranului, cu centuri cu explozibili la brau, stateau aproape de patru soldati germani, a anuntat ieri publicatia. Stuttmann a afirmat ca ideea cu caricatura, publicata in editia de vinerea trecuta a cotidianului mentionat, a fost de a sfida apelurile unora dintre politicieni care au cerut desfasurarea de trupe pentru asigurarea securitatii in timpul Cupei Mondiale care va avea loc in vara acestui an in Germania.

Dar, dupa ce caricatura a fost preluata de un site Internet al fanilor echipei iraniene la sfarsitul saptamanii trecute, Stuttmann a fost invadat de e-mail-uri care contineau inclusiv amenintari cu moartea, si a primit o scrisoare de protest din partea Ambasadei Iranului din Berlin, scrie cotidianul. Tagesspiegel considera ca este vorba de "o neintelegere" si ca nu a avut intentia sa jigneasca pe nimeni. "Regretam reactia iraniana, pe care noi o explicam doar printr-o neintelegere a unei dezbateri politice care are loc in interiorul Germaniei", scrie Tagesspiegel in editia sa de ieri, adaugand ca nimeni, nici Stutmann, nici Tagesspiegel, "nu a vrut sa puna la indoiala integritatea fotbalistilor iranieni".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.