Premierul islandez, Halldor Asgrimsson, a afirmat recent, in cadrul unei aprinse dezbateri politice, ca tara sa va adera la Uniunea Europeana inainte de 2015. ''Prevad ca Islanda va fi membra a UE in anul 2015'', a spus premierul cu ocazia unei intruniri a Camerei de Comert din Reykjavik, informeaza EUObserver.

''Consider ca un factor decisiv pentru Islanda va fi viitorul si marimea zonei euro. Iar deciziile pe care le vor lua danezii, britanicii si suedezii vor avea un puternic impact asupra acestui viitor'', a adaugat Asgrimsson. La ora actuala, Islanda este membru al NATO si al Spatiului Economic European (SEE), o zona de liber schimb din care mai fac parte Norvegia si Liechtenstein.

Problema pescuitului

Cea mai mare temere a islandezilor ramane insa legata de pescuit, care este una dintre principalele activitati si surse de venit ale tarii.

O eventuala aderare la Uniunea Europeana ar insemna simultan si impunerea unor cote in acest domeniu, in conditiile in care 70% din veniturile din export ale insulei si 10% din PIB sunt reprezentate de pescuit. Pentru a lua o decizie definitiva in privinta unei posibile aderari la UE, cat si structurarea unei politici care sa ii apere cotele de pescuit, guvernul islandez a decis organizarea unei dezbateri puternice pe aceasta tema anul viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.