Europa si SUA ar trebui sa plateasca un pret greu pentru caricaturile cu Mahomed, a spus Ahmadinejad. Iranul s-ar putea retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleara, deschizind calea pentru obtinerea de armament nuclear.

"Acum este permis in Vest sa il insulti pe Profet, dar sa pui Holocaustul sub semnul intrebarii este considerat o crima. Va intrebam, de ce il insultati pe Profet? Ei sint ostatici ai sionistilor. Iar cei din SUA si Europa ar trebui sa plateasca un pret greu pentru ca au devenit ostatici ai Sionismului", a spus Ahmadinejad.

Presedintele iranian a facut aceste declaratii cu ocazia aniversarii a 27 de ani de la Revolutia Islamica din Iran, simbata, in fata a zeci de mii de demonstranti. Ministrul austriac de Externe, Ursula Plassnik, a exprimat nemultumirea Uniunii Europene: "Aceste remarci sint in contradictie totala cu eforturile numerosilor lideri politici si religiosi, care dupa evenimentele din ultimele zile au chemat la un dialog intre culturi, marcat de respect mutual".

Drum deschis spre bomba

Ahmadinejad nu s-a multumit sa le calculeze nota de plata europenilor si americanilor pentru scandalul caricaturilor. Pentru o ocazie speciala, asa cum a fost aniversarea Revolutiei, presedintele iranian a scos o noua amenintare, aceea ca Iranul ar putea parasi Tratatul de Neproliferare Nucleara (TNP) . "Politica Republicii Islamice a fost sa isi urmeze eforturile in cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) si al Tratatului. Totusi, daca descoperim ca ei incearca sa profite de aceste reguli pentru a distruge drepturile poporului iranian, ar trebui sa stiti ca natiunea iraniana isi va reconsidera politica", a spus Ahmadinejad. Prin acest tratat, statele care nu detin armament nuclear se angajeaza sa nu incerce obtinerea de astfel de arme. Prin retragerea din TNP, Iranul ar putea incepe dezvoltarea de arme nucleare, urmind exemplul Coreei de Nord.

Referendum nuclear

Televiziunea de stat iraniana a denumit demonstratiile care au avut loc pe cuprinsul tarii, simbata, "un referendum nuclear". Multimea striga lozinci favorabile programului nuclear civil. Citiva tineri purtau giulgiuri albe, ca semn al disponibilitatii de a muri pentru sustinerea programului. Ahmadinejad a dat de inteles in discursul sau ca oferta de a imbogati uraniul pe teritoriul Rusiei pentru programul energetic iranian este inacceptabila: "Ne spuneti sa nu ne producem combustibilul nuclear si ca il veti produce voi in alta parte iar apoi ni-l veti da noua. Uau! Chiar va inchipuiti ca va credem?".

Negocierile care urmeaza sa inceapa saptamina aceasta, intre Rusia si Iran, pentru imbogatirea uraniului, erau vazute ca o posibilitate de a evita o criza mai profunda a programului nuclear iranian. Teheranul a anuntat de curind reinceperea programului de imbogatire a uraniului, procedeu care ar putea duce si la obtinerea de armament nuclear. Iranul a impus AIEA sa isi retraga sigiliile si mijloacele de supraveghere de la facilitatile nucleare iraniene. Teheranul a intrerupt si inspectiile inopinate pe care agentii AIEA le puteau intreprinde pina acum. •

SUA pregatesc lovituri-fulger

Pentagonul planuieste bombardarea facilitatilor nucleare iraniene pentru a bloca eforturile Teheranului de a obtine arma nucleara, scrie "Sunday Telegraph". "Acestei probleme i s-a acordat o urgenta mult mai mare in ultima vreme", a declarat un important consilier din Pentagon. Strategia ar include bombardarea aeriana cu avioane B2, care ar urma sa decoleze din Missouri, fiind realimentate in zbor.

Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a atras atentia vineri ca Iranul "face o greseala" atunci cind se amesteca in situatia din Irak. Rumsfeld a facut aceasta declaratie la o intilnire a ministrilor apararii NATO, in Sicilia. Saptamina trecuta, Rumsfeld acuzase Iranul ca este "cel mai important stat sponsor al terorismului". Strategia antiterorista americana prevede acelasi tip de raspuns si pentru teroristi si pentru statele care ii sustin.

Filiera nucleara germana

Un grup de cetateni germani urmeaza sa fie acuzati de procurorii germani pentru ca au ajutat Iranul, in mod ilegal, sa obtina tehnologie care ar putea fi folosita in obtinerea de arme nucleare. "Biroul Procurorului General se afla in contact cu AIEA in legatura cu investigarea unei presupuse proliferari conduse de un serviciu de informatii", a anuntat Franke-Katrin Scheuten, procuror federal, fara a oferi alte amanunte. Surse diplomatice citate de Reuters au declarat ca este vorba de opt germani care au actionat ca intermediari in reteaua de proliferare pakistaneza, in spatele careia s-a aflat "parintele bombei pakistaneze", Abdul Qadeer Khan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.