Blocul siit din Irak, care va forma primul guvern cu mandat intreg l-a nominalizat pe premierul Ibrahim Jaafari sa conduca si viitorul guvern. Ibrahim Jaafari a fost nominalizat gratie unui singur vot pe care l-a primit in plus fata de vicepresedintele Adel Abdel Mahdi.

Fiecare dintre cei doi candidati a fost sustinut de doua factiuni importante din Alainta Unita Irakiana.

Marea provocare pentru Ibrahim Jaafari va fi sa ii castige de partea sa si pe politicienii suniti si kurzi, care l-au criticat pana acum cand a condus guvernul interimar.

Guvernul de tranzitie condus de Ibrahim Jaafari a fost acuzat de multi ca nu a reusit sa isi indeplineasca sarcinile si ca i-a discriminat pe arabii suniti.

Aproape o certitudine

Alianta Unita Irakiana a reusit cu greu sa aleaga un candidat la functia de premier al tarii.

Negocierile dintre factiunile AUI au inceput dupa anuntarea rezultatelor oficiale ale alegerilor din Irak care au confirmat ca alianta va fi cel mai mare bloc politic din viitorul Parlament.

Potrivit corespondentilor, e aproape sigur ca Ibrahim Jaafari va conduce viitorul guvern, avand in vedere ca Alianta Unita Irakiana va avea cele mai multe mandate in Parlament.

Numirea sa trebuie intai confirmata de Parlament si inca nu au inceput negocierile cu restul partidelor politice pentru formarea unei coalitii.

Viitorul guvern va fi primul cabinet cu mandat intreg de la rasturnarea regimului Saddam Hussein in 2003.

Cele doua guverne anterioare- conduse de Iyad Allawi si Ibrahim Jaafari-au fost interimare.

Ibrahim Jaafari a fost numit premier in aprilie 2005.

in timpul mandatului sau au avut loc dezbaterile privind noua Constitutie, aprobata de alegatori in octombrie 2005.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.