Premierul israelian Ariel Sharon a fost supus unei operatii de urgenta care a durat patru ore. Operatia a avut loc dupa ce medicii au constatat probleme la sistemul digestiv si au spus ca viata ii este in pericol.
Dupa operatie, Sharon a fost readus in sectia de terapie intensiva a spitalului Hadassah. Medicii au declarat ca a fost indepartata cu succes o portiune de intestin care se cangrenase si ca nu exista un pericol imediat pentru viata primului ministru.

Premierul israelian, care are 77 de ani, a fost in coma la spitalul Hadassah din Ierusalim, de la 4 ianuarie, cand a suferit un grav atac cerebral si a fost supus unei serii de operatii.

Medicii au decis sambata sa-l opereze din nou, de urgenta, dupa ce au constatat ca au aparut probleme serioase la aparatul digestiv. O purtatoare de cuvant a spitalului Hahassah, Yael Bossem-Levy, a declarat ca viata lui este in pericol.

Probleme cu circulatia sangelui la sistemul digestiv

Medicii i-au efectuat un examen abdominal sambata dimineata lui Ariel Sharon si au decis ca este necesara o operatie de urgenta. Potrivit purtatoarei de cuvant a spitalului, s-a constatat ca aparusera probleme cu circulatia sangelui la traiectul digestiv. De la inceputul acestei luni, el fusese hranit prin intermediul unui tub introdus in stomac.

Dupa operatia de simbata, medicii au declarat ca a fost indepartata o portiune de intestin care se cangrenase. Situatia este critica inca, dar nu exista un pericol imediat pentru viata lui Sharon, dupa cum a declarat directorul spitalului Hadassah, Shlomo Mor Yossef:

Starea primului ministru Sharon este stabila, dar critica. in aceasta dimineata el a fost realmente in pericol de moarte, dar acum pot sa spun ca situatia e stabila, critica, dar fara un pericol imediat pentru viata primului ministru Sharon, a spus directorul spitalului. El a adaugat ca problema principala ramane faptul ca Sharon nu isi recapata cunostiinta.

Faptul ca Ariel Sharon nu a iesit din coma dupa ce luna trecuta s-a incetat administrarea de sedative a condus la presupunerea ca s-ar putea sa-i fi fost grav afectat creerul.

Epoca post-Sharon

Vice-premierul Ehud Olmert, devenit premier interimar, va conduce noul partid de centru Kadima in alegerile generale de la 28 martie. Olmert a fost cel mai apropiat aliat politic al lui Sharon de aproape zece ani si se considera ca el ii va continua linia politica.

Olmert a spus ca daca va castiga alegerile de luna viitoare, Israelul va pastra unele asezari evreiesti din Cisiordania, dar ar fi gata sa renunte la zonele din Cisiordania unde traieste majoritatea palestinienilor.

Situatia s-a complicat si mai mult dupa victoria gruparii Hamas in alegerile palestiniene.

Liderii israelieni au declarat ca nu vor trata cu un guvern palestinian din care face parte organizatia Hamas. Israelul considera Hamas o grupare terorista care urmareste distrugerea statului evreu.

Liderul politic al Hamas a declarat ca gruparea sa este gata sa duca tratative cu Israelul, dar ca nu isi va asuma renuntarea la violenta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.